Имунни паспорти за COVID-19 най-вероятно ще има. Това са се споразумели министрите на туризма от ЕС по-рано днес. Обмисля се и отварянето на туристически коридори, пише DPA. 

Заседанието се проведе чрез видеоконферентна връзка. Хърватският министър на туризма Гари Капели съобщи след срещата, че са започнати разговори за въздушни, железопътни и шосейни коридори.

Надявам се да постигнем споразумение. Ако не успеем, ще минем към двустранни споразумения със страните, които имат интерес, допълни той. Хърватия зависи изключително много от приходите си от туризъм, както и Гърция, Италия, Португалия и Испания, заяви Капели. Той подчерта, че секторът дава 10% от брутния вътрешен продукт на територията на ЕС. 

Еврокомисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон каза, че туризмът ще има нужда от огромни помощи и невиждани досега суми, за да преодолее кризата. По думите му има необходимост от нов "план Маршал" с мощен европейски бюджет, за да бъде даден тласък на европейско възстановяване и на по-силен и по-устойчив съюз.