Къде можем да отидем на зоологическа градина, докато чакаме пловдивската да отвори врати? С покачването на температурите този въпрос вълнува не само родителите и техните деца, но и всички пловдивчани, решили да се разходят извън града през уикенда. Най-оптимистичният срок за отварянето на пловдивския зоокът е през лятото. Строителството все още е на пауза, тъй като се чака акт 11, а след като той бъде получен, според кмета на Пловдив Иван Тотев ще са необходими 27 дни за завършването на обекта. Добрата новина е, че до края на годината зоокъта ще бъде с безплатен вход.

Единствените обитатели на зоологическата градина в момента са няколко маймуни и патици.

Завършват пловдивския зоопарк за 27 дни! Откриват го през лятото СНИМКИВ момента в зоокъта живеят 10 маймуни и няколко патици

Съвсем близо до Пловдив, обаче има зоологически градини, в които могат да бъдат видени различни видове екзотични животни. Ето и няколко от тях:

Зоологическата градина в парк „Остров Свобода“ в Пазарджик

Пазарджик се намира само на 35 км от Пловдив, а в местния зоокът може да видите сурикати, лама, тигри и други животни. Пространствата, в които се намират животните са големи и добре поддържани, а някои от тях се доближават до естествените им хабитати.

Голяма атракция представляват двойката амурски тигри Саша и Найша, които през 2016г се сдобиха с поколение от четири малки тигърчета.

 

Също така може да видите лисица, сърни, елени, кози, маймуни, нутрии, много други дребни животинки, както и суриката, познат на деца и възрастни като Тимон от филма “Цар Лъв”. От пернатите впечатление правят скалният орел, както и различни видове фазани, пауни, токачки, гъски, патици и други.

Входът е безплатен, а след като приключите обиколката ще може да пиете кафе край езерото, да се снимате с най-дългата пейка в България, да се покатерите на един от най-високите столове у нас или да видите образа си на криво огледало.

Всички тези атракции са на Острова, така че може да удължите разходката си. В парка ще намерите и много атракциони за деца – различни батути и други игри.

Зоопаркът в парк „Аязмото“ в Стара Загора

Зоологическата градина в Стара Загора също е едно много приятно място за разходка. Градът се намира на 100 км от Пловдив, но пътуването си заслужава.  Зоопаркът на Стара Загора е създаден на 26 април 1957 година. Разположен е в живописна местност на територията на парк "Аязмото". Заема площ от 70 дка.



В него се отглеждат около 400 екземпляра от приблизително 80 вида бозайници, птици и земноводни.

Могат да се видят животни от почти всички континенти: Европа – кафява мечка, благороден елен, сърна, рис, вълк, лисица, Азия – тигри, як, Северна Америка – енот, Южна Америка – ягуар, лама, Африка – лъв, щраус и Австралия – ему, папагали.

Няма как да пропуснем и зоокъта с София!

Можем да се похвалим, че това е най-старата и най-голямата зоологическа градина на Балканския полуостров. Ще я намерите в квартал "Хладилника" и там може да видите лъвове, слоновете, щраусите и едрогърбите камили. Не е необходимо и да ходите до Египет, за да се полюбувате на грацията на египетските гъски. Не е нужно и да се гмуркате сред островни рифове, за да се срещнете очи в очи с рибата клоун.



В зоологическата градина ще ви посрещне и слоницата Артайда, която е емблемата на зоопарка. Ще видите още и носорози, хипопотами, камили зебри и благородни елени, както и антилопите и гривестите козирози.



За ценители и колекционери, истински интерес представлява семейството на кралските змии. Единственият отровен вид тук е западната синеноса африканска змия. В сектор "Терариумът" може да видите и редкият синьоезичен гущер, както и различни видове жаби.
А пък в сектор „Аквариум“ ще видите над 100 вида риби.