Лятото и регистрираните високи температори в този сезон подбуждат в нас почивните дни да направим малко бягство и да се откъснем от градския живот. Предпочитани места за такъв вид туризъм се оказват многобройните манастири, крепости, пещери и населени места, които са притегателни с прохладата си и с интересната си история. Факт е, че около Пловдив има много на брой такива кътчета, както и забележителности, на които може да прекараме част от времето си със семейството, с приятели, а защо не и сами.

Ето и някои предложения, селектирани в радиус на 60-70 километра от Пловдив:

Водопад Сливодолското падалоСливодолското падало е най-високият водопад в Родопите (49 м). Целият маршрут ще ви отнеме не повече от 50 минути. Пътеката следва коритото на река Сливов дол и напук на името си по нея няма нито една слива. Маршрутът изобилства от указателни табелки, така че е невъзможно да се изгубите дори да ви се иска. Водата на водопада изглежда синкаво-зеленикава заради мъха по скалите и дълбочината на издълбаното от водата корито в скалите.Разстояние от Пловдив - 33 км

Село Куртово Конаре

На пръв поглед село като село, но веднъж годишно Куртово Конаре се превръща в българска столица на чушката и домата - и съответно на лютеницата. За три дни, обикновено в началото на септември, пред читалището на селото се подреждат стройни редици от домашни производители на лютеници, сладка от зелени доматчета, чътни (да, има и един британец, който живее в Куртово Конаре и продава британската версия на лютеницата) и всякаква друга консерва, която са успели да измислят. Много от нещата могат да се пробват, има фолклорна музика и танци, захарен памук за децата и кебапчета за татковците.

Разстояние от Пловдив - 20 км

Араповски манастир

Повечето посетители се отправят южно от Асеновград в търсене на манастир, но ако вие търсите манастир + спокойствие, тръгнете на изток към Златовръх. Там, в полето (много нетипично като за такъв тип обител) се издига притихналият Араповски манастир "Света Неделя".Разстояние от Пловдив - 30 км

Палеонтологичен музей, Асеновград

Виждали ли сте невероятния, гигантски нещо-като-мамут в Палеонтологичния музей в Асеновград? Официално се нарича динотериум и е далечен роднина на мамута. Има си хобот и бивни, ако това ви интересува, а в самия музей има и други невероятни (цели и частични) праисторически скелети - на саблезъб тигър, мастодонт, далечни предшественици на хиената и коня. Затворен е в неделя.

Разстояние от Пловдив - 18 км

Асенова крепост

Тъй и тъй сте в района на Асеновград, не пропускайте и Асеновата крепост. Много крепости издигат стари кокали по българските земи, но малко са така добре запазени и с такива гледки като Асенова крепост. Крепостта е кацнала на стръмен склон на левия бряг на река Асеница - като погледнете нагоре по течението, ще видите как реката се вие като змия между склоновете на Родопите. В зелените площи на крепостта има дървени модели на средновековни бойни машини, около които обикалят и деца, и възрастни.

Разстояние от Пловдив - 21 км

Бачковски манастирОсвен че е вторият по големина в България и е дом на чудотворната икона на Света Богородица, Бачковският манастир е любимо място за уикенда на пловдивчани и заради намиращите се над него поляни с дървени пейки и маси за пикник, край които ледени води разбива водопад. Продължете още нагоре след пикник зоната и ще можете да видите няколко параклиса, включително един изсечен в скалите.

Разстояние от Пловдив - 30 км

Село Белозем

Белозем е селото с най-много щъркели в България - над 100 щъркела можете да видите тук от март до август. Най-много са гнездата върху сградата на училището, но дългокраките птици гнездят из цялото село. Хубавото е, че до Белозем можете да отидете с влак, а това означава, че може да отидете и с колело и да пообиколите около селото, където има хубави места за пикник и дрямка.

Разстояние от Пловдив - 35 км

Кръстова гора

Манастирът "Света Троица", известен като Кръстова гора, бил съграден от монаси от Бачковския манастир през 11 в. Когато Григорий Бакуриани основал Бачковския манастир, записал в устава, че семейни люде не могат да живеят в него. Ето защо многобройните служители и подчинени се заселили в селището Иверце, близо до Кръстова гора. Смята се, че в манастира се е пазело парченце от Христовия кръст, оттам идва и името Кръстова гора. Край манастира има открити поляни и горски пътеки за разходка.

Разстояние от Пловдив - 62 км (през Лъки) или 47 км (през село Мостово и оттам 1 час пеша)

Пещера Снежанка

Eдна от най-красивите български пещери, с приказното име Снежанка, се намира в Баташка планина, недалеч от град Пещера. Тя е сравнително малка (дълга само 145 м), но богата на великолепни пещерни образувания. Пътят към пещерата Снежанка е стръмен, но осеян с любопитни окуражителни табели за ентусиастите, тръгнали на пътешествие в търсене на приказната Снежанка.Разстояние от Пловдив - 45 км

БрациговоЗа да разберете Брацигово днес, отделете част от времето си в града на сбирките на Историческия музей. Разположени в красиви възрожденски сгради, те ще ви разходят из миналото на града, ще възродят събитията от Априлското въстание, ще ви срещнат с най-прочутите майстори-строители по време на Възраждането, от които се е учил Колю Фичето... В музея ще видите още и единственото запазено в България оригинално черешово топче. Работи и в събота, и в неделя.

Разстояние от Пловдив - 45 км

ХисаряПриродата е подарила на град Хисаря най-голямото богатство - минерални извори за здраве и красота. От хилядолетия тук идват хора специално заради лечебната вода. В града можете да посетите Археологически музей; да се разходите из старинният град, обявен за археологически резерват, в който могат да се видят тракийска гробница, разкопките на римски терми, казарми и административни сгради; да се насладите на красиви паркове с редки растителни видове от всички краища на света.

Разстояние от Пловдив - 45 км

Сопот, Карлово, Клисура, КалоферИсторическите подбалкански градчета като Сопот, Карлово, Клисура, Калофер не са само дестинация за ученически екскурзии. Направете си исторически тур, за да си припомните колко красиви са възрожденските къщи на фона на планините и какви чудеса от храброст са се случили тук. Глава за благодарност можем да сведем не само на 2 юни. Повечето възрожденски градчета предлагат обиколен билет за всички музеи.

Разстояние от Пловдив - 60-70 км

БелинташБелинташ е загадъчно място, за което можете да намерите микс от факти и митология. Представлява скално плато с дължина около 300 метра и ширина 35-45 метра. Височината му е около 50 метра. Горната площадка на скалата е равна и гладка, като изсечена с нож. На нея се забелязват странни геометрични фигури и канали издълбани в скалата, за които се твърди, че образуват картата на звездното небе и съзвездията. Дори и да не разбирате значението на Белинташ, само гледките от върха на скалното плато си заслужават пътя до там.

Разстояние от Пловдив - 50 км

Старосел

Най-голям и представителен от всички храмове, открити досега в Старосел, е храмът в Четиньова могила. Височината му днес е 3,5 м, но в древността надвишавала 5,5 м. Парадното стълбище имало от двете страни по един пиедестал, увенчан с фигура на лъв в естествена големина. От лъвовете на място са останали само три лапи.

Разстояние от Пловдив - 50 км

В статията са използвани текстови и снимкови материали от dir.bg