Полицейски патрули спират наред всички коли в Плевен и областта, за да проверяват дали в багажниците няма животни или месни продукти, видя репортер на TrafficNews. Причината за хайките е епидемията от африканска чума по свинете, която дойде у нас от Румъния.  В 6 плевенски села бяха открити огнища на заразата в лични стопанства и прасетата в тях ще бъдат ликвидирани.  Около засегнатите села е създадена 3-километрова предпазна зона.

Здравните инспектори се опасяват от опити да се изнесат прасета от района на заразата. Полицейските проверки на автомобилите приключват за броени минути, видя репортерът ни. 

"Цялата полиция от Плевен и Русе, които са най-застрашените области е мобилизирана заради епидемията от африканска чума", обясниха пред TrafficNews  от полицията в Плевен.

Директорът на агенцията за безопасност на храните Дамян Илиев по-рано днес предупреди,  че заразата може да донесе до 1 млрд. лв. загуби за родната икономика, ако не бъде овладяна. 

Според него основен фактор за разпространение на чумата са хората, които разнасят вируса. Освен  от туристи от Румъния, вирусът се разнасял и от много нашенци, които ходели на север от Дунав да пазаруват и хапват там.

"От тези райони в Румъния, в които е чумата, са ходили да си купуват кебапчета. В месото вирусът стои три-четири месеца”, обясни Илиев.

Междувременно правителството спешно отпусна 3,7 млн. лв. за справяне с разпространението на африканска чума по свинете..