Войната по пътищата през 2020 година в Пловдив: По-малко загинали, но все по-млади жертви

През изминалите 12 месеца са регистрирани 675 катастрофи с травматизъм, с 36 загинали и 847 ранени

Пловдив 30.12.2020 22:00 2138 1
Войната по пътищата през 2020 година в Пловдив: По-малко загинали, но все по-млади жертви

Терминът „войната по пътищата“ вече се е превърнал в крише.  Зад статистиката на тази „война“ обаче се крият десетки погубени човешки животи, разбити семейства и милиони щети за икономиката. Годината е към своя край и идва време за равносметка. 36 души са загубили животите си в следствие на тежки катастрофи в Пловдив и региона.

През 2020 година, до средата на месец декември обаче е отчетено най-голямото намаление на броя пътно транспортните произшествия, на загиналите и ранените в сравнителен 5 и 10 годишен период.

През изминалите 12 месеца са регистрирани  675 катастрофи с травматизъм, с 36 загинали и 847 ранени участници. В сравнение с 2019 година  намалението на катастрофите е със 141 , 24-ма загинали по- малко и 207 по- малко ранени.

57 % е спадът в броя на загиналите, намаление с 20 % на възникналите пътни произшествия в сравнение с 2019 г. С 20 % е намалението и при броя на ранените.

Въпреки това, остава голям броя на настъпилите пътни произшествия на територията на областта. По данни на ОД МВР Пловдив характерно е , че те възникват поради отнемане на предимство, преобръщане на или извън пътното платно, следствие на превишена или несъобразена скорост, неправилно изпреварване и неспазване на дистанция.

В Пловдив най- често възникват пътни инциденти на булеварди, които предразполагат към управление с превишена скорост, отнемане на предимство-включително и на пешеходец и произшествия след употреба на алкохол и упойващи вещества. В областта най-често възникват произшествия на АМ Тракия, първокласните и второкласни пътища. Те са следствие на неправилно изпреварване, несъобразена скорост, излизане и преобръщане извън пътното платно.

Особено характерно е, че в по- малките населени места причините за тези произшествия са шофиране след употреба на алкохол, наркотични вещества, неправоспособност.

TrafficNews ще припомни някои от ужасяващите пътни инциденти през изминалата 2020 година. Войната на пътя отне животите на много млади хора – жертви на безрасъдство, арогантност, недосегаемост и самонадеяност.

Безспорно жестоката катастрофа край Стамболийски, при която две момчета загинаха, бе една от най-трагичните през последната година.

На 11 ноември петима младежи от Стамболийски потеглят към Пловдив, за да празнуват именния ден на 17-годишния Виктор Василев. Денят, в който почитаме светецът - закрилник на дома Свети Мина, обаче се оказва фатален както за Виктор, така и за 16-годишния му приятел Тодор Бараков. Колата изобщо не стига до Пловдив, защото два- три километра след село Кадиево шофьорът Петър Маринашки губи контрол върху беемвето и се забива в огромен орех.

16-годишният Тодор Бараков, който се вози на задната седалка вдясно, при зверският удар  загива намясто. Приятелят му Виктор, който седи до него, издъхва няколко часа по-късно без да дойде в съзнание.

 

Втора жертва на жестоката катастрофа край Пловдив

Любовта към скоростта и самонадеяността отнеха животите на още две деца. Трагедията в Чоба беляза сериозно годината. Катастрофата сатана само седмица преди Коледа.

В инцидента, който стана минути след 1:00 часа през нощта на 19 декември,  намясто загинаха 18-годишно момче и 17-годишно момиче. Колата на младежът се вряза в крайпътен стълб, а след това и в ограда на къща.  Водачът е бил правоспособен от няколко месеца, управлявал е лек автомобил Фолксваген е чип. Момчето зад волана е било от село Отец Кирилово, а неговата спътничка е от Пловдив.

 

Жената, пред чиято къща стана страшната катастрофа в Чоба: Чух страшен тътен, не посмях да излязаОт удара цялата улица и дворът на къщата са били в стъкла

Висока скорост и липса на опит. Това доведе до още една трагедия на пътя. Момче на 23 години загина след удар в крайпътно дърво. То  с бясна скорост по пътя от село Устина към град Кричим, когато губи контрол над возилото. Колата излиза от пътя и следва фаталният удар. Водача загива намясто.

Пожарникари са рязали ламарините на колата. Оказало се, че 23-годишният е бил без книжка. 

Младеж без книжка загина в катастрофа край КричимВодачът е бил неправоспособен

Алкохол. Това е една от водещите причини за настъпилите инциденти по пътищата. Именно голямото количество алкохол и липсата на самооценка отнеха живота на още един млад човек - Мартин Карабелов. 21-годишният младеж от Съединение загуби живота навръх 6 септември.

Младият мъж е пътувал в лек автомобил БМВ, който около 4.20 ч е самокатастрофирал в дърво, след което се е блъснал в ограда, малко след като излязъл от пътното платно на ул. "България" в Съединение. Водачът е останал невредим, но Мартин издъхва.

Загиналият в катастрофата младеж - син на подсъдим за убийството на митничаря ДребчевИван Карабелов получи 7 години затвор и в момента излежава присъдата си

Автомагистрала Тракия, в района на Пловдив, отново бе заклеймено като „отсечката на смъртта”. На територията на областта, в разгара на лятото петима души загинаха, след зверско меле между камион и няколко автомобила. Катастрофата бе станала на 160-ти км от магистралата.

ТИР-ът се е движил в посока Бургас, когато се преобърнал, навлязъл в съседното платно за движение и избухнал в пламъци, но огънят бързо е бил потушен. Наложило се е пожарникари да режат петте автомобила, за да измъкнат пострадалите и загинали. 

Момиче на 17 години бе сред жертвите.

 

  Момиче на 17 години е сред жертвите на катастрофата на АМ "Тракия"

Войната по пътя отне животите и на двама приятели. инцидентът стана на пътя Девин – Кричим, минути след 18:30 часа на 27 юли. Мелето е предизвикано от водач на лек автомобил Ауди – 35-годишният Владимир, пътувал към Девин. Поради несъобразена с пътния участък скорост е пропуснал завой, навлязъл в насрещното и се е ударил челно в кемпер. На място загива 66-годишен пътник в кемпера, а 57-годишният водач е откаран в тежко състояние в болница. Въпреки усилията на медиците, шофьорът е починал.

Наш репортер научи, че жертвите били дългогодишни приятели. Това са Неждет Рашидов и Давид Тисовски. Двамата били страстни рибари и често ходели да „хвърлят по едно перо”.

Във фаталния ден те били до язовирната стена с кемпера на Тисовски. Именно той е бил зад волана на превозното средство.

 

Ауди се натресе на кемпер, спряха движението на пътя Кричим- ДевинПри катастрофата има пострадали

Загуба на контрол заради висока скорост. Това бе причината за още една трагедия по пътищата в Пловдив.  65-годишен загина минути след 18:30 часа на Голямоконарско шосе, на метри от отбивката за АМ "Тракия". Инцидентът стана на 23 юли.

При  включването му към АМ Тракия, водачът на „Тойота авенсис“ загубил контрол над превозното средство и катастрофирал. Управляваният от мъжа автомобил се е ударил в предпазна мантинела, след което се е преобърнал на таван.

 

Загуба на контрол е причината за мелето, в което загина мъж край ПловдивКолата се е забила в крайпътна мантинела и се е преобърнала по таван

Полицейски шеф също стана част от черната статистика. Зам. началникът на Шесто РПУ загина при автомобилна катастрофа в края на септември, след като автомобилът му "Фолксваген Пасат" излетя от виадукта на Скобелева майка и падна в дере. При падането , Петков който е бил без колан, е излетял от автомобила, а тялото му се озовало под тон ламарина. 

Мантинелата, през която е излетял пасатът, е била компрометирана още преди три седмици. Там е имало сходно пътно произшествие, при което водачът е смачкал предпазната ламарина и излетял от шосето. След това обаче тя не е била възстановена. Катастрофата е станала на 7 септември. 

 

Полицейски шеф от Пловдив загина в катастрофа край Скобелева майка59-годишният зам.-шеф на Шесто РУ Пламен Петков утре е трябвало да се пенсионира

Катастрофите с мотори също не липсваха през изминалата година. Една обаче беляза годината. Инцидентът стана на пътя Пловдив – Войводиново в средата на октомври. Младо момче загина на място, а водачът на мотора - 39-годишният Наню Нанев издъхна след дълга борба в болница.

Лек автомобил "Мерцедес" с шофьор 44-годишен водач е отнел предимството на мотора, вследствие на което настъпил фаталният удар. Двете момчета с мотора пътували от Войводиново към Пловдив, а мерцедесът от Пловдив към Войводиново. Сред удара моторът се удря в друг праводвижещ се Мерцедес в същата посока на първия. 

 

Почина мотористът от жестоката катастрофа във ВойводиновоМладо момче загина намясто

Мотор пък уби пешеходец в нелеп инцидент край Пловдив през април. Неправилна маневра на непозволено място е довела до тежката катастрофа, при който загина 30-годишният Георги Коев от Стомболийски. 

Мотор се е ударил в автомобил, изпълняващ маневра. След това излетял от пътя, връхлитайки Коев, който се придвижвал пеша. Инцидентът станал на изхода на град Стамболийски.  66-годишният водач на лек автомобил „Фиат Скудо” и съпругата му са пътували по пътя от Стамболийски към Цалапица. Малко преди моста на река Марица в участък с двойна непрекъсната линия. Водачът предприел ляв завой, за да излезе от главния път към коритото на реката. Зад автомобила се движил 26-годишен моторист, който, поради неспазване на дистанция, при неправилната маневра, се ударил в дясната задна част на автомобила. При сблъсъка, моторът излязъл от пътното платно и ударил преминаващия наблизо 30-годишен мъж от Стамболийски, който е починал намясто.

Забранен завой довел до зверската катастрофа, убила 30-годишния Георги край ПловдивПострадал е и водачът на мотора

Изпрати новина