Транспортният бранш в Пловдив излезе на протест. Стотици тирове и автобуси на вътрешния и международен превоз се събраха край Митницата, облепени с българското знаме и плакати „Протест”. Протестът е мирен, никой не скандира. Кукленско шосе не е блокирано и останалите участници в движението спокойно могат да преминават. 

Организаторите от Съюза на международните превозвачи и още 8 браншови организации обявиха три основни искания. Те настояват за отпадане на биодобавката на горивата за период от 6 месеца, връщане на 50% от акциза на горивата за период от 6 месеца и мораториум върху цените и обхвата на тол таксите

“Искаме правителството на Кирил Петков да си тръгне по живо по здраво. Искаме по-ниски цени на горивата”, заявиха шофьорите. Те са категорични, че ако не се вземат мерки, по-голямата част ще останат без работа и доходи. „Искаме единствено достоен живот – за нас и семействата ни”, допълниха от бранша. 

Те смятат, че няма разбирания от страна на държавата към исканията им. "Във всяка европейска държава увеличението на горивата е подпомогнато с мерки, само у нас няма", казват протестиращите.

В 11 ч. те ще тръгнат от Кукленско шосе на автошествие из града, което ще премине през няколко основни булеварда и отново ще се върнат тук. Обиколката ще продължи 30-40 минути.  

Освен в Пловдив днес протести на превозвачи има и в София, Варна, Бургас, Русе и Благоевград. Навсякъде е планирано автошествията да бъдат мирни, без да бъдат затваряни основни пътни артерии в страната.