Полицията е глобила с 30 лева шофьора от НСО, чийто автомобил е влязъл в насрещното движение, докато е превозвал съпругата на президента - Деси Радева.

Освен това началникът на екипа за охрана е наказан по дисциплинарен ред. Това става ясно от отговори на НСО след запитване на Меdiapool по Закона за достъп до обществена информация.

Инцидентът стана публично достояние м.г., след като случаен гражданин засне и разпространи в социалните мрежи видео, на което се вижда как представители на държавната охрана спорят с катаджия.

Мъжът заснел нарушението с мерцедеса на Деси Радева: Това не е за първи пътТя често пазарувала в магазин за рокли

През цялата минала година са били регистрирани 28 пътнотранспортни произшествия с автомобили на НСО, а 11 нейни служители са били санкционирани, съобщи "24 часа".

На петима са съставени актове за установени административни нарушения, а на други 6 е издаден електронен фиш в отсъствието на контролен орган.

Авторът на клипа обясни, че бронираният "Мерцедес" на НСО  в грубо нарушение на правилника се е движил обратно на движението по еднопосочната улица "Фритьоф Нансен", за да закара съпругата на президента Румен Радев Десислава до магазин в центъра на София.

През ноември НСО започна проверка на случая, а сега от там съобщиха, че на водача на автомобила е съставен акт от контролните органи и е глобен за нарушение по чл. 183, ал.З, т. 5 от Закона за движение по пътищата - "навлиза след знак, забраняващ влизането на съответното пътно превозно средство, или се движи в забранената посока на еднопосочен път". Справка в закона показва, че глобата е в размер на 30 лева.

Началникът на екипа за охрана пък е наказан по дисциплинарен ред, като службата не уточнява каква точно е санкцията.