Традиционната акция „Зима“ започва от 1 ноември в цялата страна и ще продължи до края на месеца. Операцията е насочена към всички участници в движението и има за цел да наложи конкретни превантивни мерки за предотвратяване на произшествията на пътя. Органите на реда ще проверяват подготвеността на автомобилите за движение в зимни условия. 

Акция „Зима” започва от утре 1 ноември и ще продължи до края на месеца, заяви на брифинг началникът на пловдивския КАТ гл. инспектор Йордан Милушев. И тази години акцията ще протече в 3 етапа:

Първият се казва "Безопасно пътно превозно средство" и е от 1 до 10 ноември. В него ще се проверява за светлини и отразителни жилетки велосипеди и превозни средства с животинска тяга. Ще се следи и за спазване на въведените ограничения за тротинетки.

Вторият етап носи името "Пешеходци, пътници и водачи за толерантност". Той ще се проведе от 11 до 20 ноември. Акцентът е поставен върху поведението на пешеходци и на водачи, които не им дават предимство на пешеходни пътеки. Паралелно до 15 декември ще има и превантивна кампания "Пресичаме безопасно", което ще е в училищата и детските градини в страната.

Последният трети етап е от 21 ноември до края на месеца. Той е кръстен "Безопасно шофиране през зимата". В него ще се следи за изправност на колите, ще се проверяват и техните фарове. Задължително е те да са включени и през деня. 

„Традиционния през зимния сезон стават най-много произшествия и това се дължи освен на различните атмосферни условия и на по-кратката продължителност на деня. През предходния зимен сезон на територията на Област Пловдив са възникнали 191 тежки ПТП-та, при които са загинали  9 души и са ранени още 238”, каза  гл. инспектор Йордан Милушев.

„Статистиката показва, че в населените места стават по-голям брой ПТП и шофьорите трябва да са изключителни внимателни. Само за град Пловдив тежките ПТП-та са 94, като е загинал 1 и 100 човека са с различни травми от тези катастрофи”, допълни още началникът на КАТ.

„Надявам се чрез медиите думите ми да достигнат до шофьорите, защото ако дори и един човек накараме да си провери техническото състояние на колата и да я въведе в изправност за зимния сезон  с това ще сме допринесли за спасяването на неговия живот или на някой друг участник в движението”, каза още Милушев.

По време на брифинга на бул. "Мария Луиза" срещу Централни гробища успоредно се проведе и акция на КАТ. В нея за половин час бяха проверени 17 МПС-та, като органите на реда констатираха и 2 нарушения. Един водач беше заловен да шофира без колан, като той ще получи акт за 50 лева и ще се лиши от 6 точки. Другият нарушител управляваше лек автомобил без включени светлини. Неговото нарушение ще бъде санкционирано с акт за 20 лева.