От граничния пункт на Калотина до Белград вече ще се стига за 3 часа с кола. Утре тържествено ще бъде открит последният  yчacтъĸ нa мaгиcтpaлaтa oт Hиш дo бългapcĸaтa гpaницa. Така придвижването до сръбската столица ще става само по аутобан, но не и от София до границата. Магистрала „Европа”, която трябва да свърже родната столица и Калотина е още в началото си. Едва през май започна строежът на първите 17 км от границата до Сливница, като участъкът ще струва 117,3 млн. лв.

Очаква се София и Белград да се свържат с магистрала през 2021 г., когото следва да бъде завършена АМ „Европа”. Трасето между двете балкански столици е чacт oт Tpaнceвpoпeйcĸия тpaнcпopтeн ĸopидop 10. 

Последният участък на магистралата от Ниш от Калотина трябваше да е готов oщe в ĸpaя нa 2017 г., нo paбoтaтa бe зaбaвянa мнoгoĸpaтнo зapaди cвлaчищa. Πocлeднoтo бe пpeд тyнeлa "Бaнцapeвo", а заради него откриването беше отложено с още две седмици.
 
Освен да осигури по-бързо придвижване, въвeждaнeтo в eĸcплoaтaция нa 22,5-ĸилoмeтpoвия yчacтъĸ трябва да намали драстично и катастрофите, тъй ĸaтo шoфиpaщитe пo пътя oт Hиш зa Πиpoт и Димитpoвгpaд (Цapибpoд) вeчe нямa дa ce нaлaгa дa пpeминaвaт пpeз Cичeвo дeфилe, напомнят съседските медии.
 
Oчaĸвa ce cлeд пycĸaнeтo нa пътя в yпoтpeбa дa имa oщe дpeбни дoвъpшитeлни paбoти.
 
Тържественото рязане на лентата утре ще стане на входа на 700-метровия тунел Банцарево, който се намира близо до Ниш. В церемонията ще участват сръбският президент Александър Вучич и българският премиер Бойко Борисов, който ще бъде придружен от транспортния министър Росен Желязков. 

До 1 декември пътуването по източната отсечка на Коридор 10 ще бъде безплатно, заяви днес Вучич пред журналисти след форум, посветен на Западните Балкани, организиран от Световния икономически форум.

Президентът допълни, че откриването утре на отсечка от източното разклонение на Коридор 10 за него ще бъде най-хубавият ден и добави, че е горд от новите 86,9 километра магистрала, които ще свържат Ниш, Бела Паланка, Пирот, Димитровград и ГКПП "Градина".

"Честитя на гражданите новите почти 87 километра. Пристига и нашият български брат Бойко Борисов, а аз ще се обърна към него и на български", каза още Вучич.

„Мисия Коридор 10 е завършена”, възкликна възторжено по-рано и сръбският министър на строителството Зорана Михайлович. Тя посети последния участък на източното разклонение на коридора, водещ до България.

Михайлович обясни, че с тази автомагистрала от Белград до границата с България при Димитровград ще се стига за по-малко от 3 часа.

Източното разклонение на Коридор 10 от Ниш до Димитровград е с обща дължина 86,9 километра. Участъкът, който се пуска за движение утре, е от Просек до Цървена река с обща дължина 22,5 километра, включващ 700-метровия тунел Банцарево. 

На цялото източно разклонение на Коридор 10 от Ниш до Димитровград са построени 87 моста, 5 тунела, направени са 12,5 милиона кубически метра изкопи, 9,5 милиона кубически метра насипи и е положен около 780 хиляди тона асфалт.

Общата стойност на строителството на източния клон на Коридор 10 се оценява на около 476 милиона евро. Съседите се справиха изцяло със собствено финансиране. Източното разклонение свързва Сърбия с България, но е важно и като транзитен коридор за движение от Централна Европа и Турция към Близкия изток.

От българска страна пътуването от София до Калотина обаче продължава да бъде изпитание за шофьорите. Сегашният първокласен път е в доста окаяно състояние, а строителството на магистрала „Европа” е в съвсем начален етап, въпреки първоначалните планове тя да бъде готова ое през пролетта на 2017 година. 

Затова и повечето коментари в социалните мрежи са, че без да разчитат на пари от Европа, сърбите са се справили много по-бързо и по-добре от нас.