Община Садово и Община Родопи ще трябва да си поделят разходите за 200-метровия участък, който попадаше в хипотезата на път, за който трябва да се плаща винетка при преминаване до Пловдив. Това е отсечка, която не е част от общинска пътна мрежа и се стопанисва от Областното пътно управление. За да отпадне тази платена пътната връзка до областния град, общините следва да отделят средства за поддръжката на тази инфраструктурата. 

Това стана ясно на днешната среща в Областна управа - Пловдив, където кметовете на близки общини обсъдиха положението с пътищата в областта, за които е необходимо използване на винетки. До дебатите се стигна след напрежение в близките населени места - основно Ягодово и Катуница, поради факта, че за да стигнат до Пловдив трябва да си закупят винетка. 

"Към момента няма напрежение сред хората. Няма други искания за освобождаване на пътища между населените места за преминаване без винетка", обясни областният управител Дани Каназирева. 

Стана ясно, че общините не са имали искания за включването на други участъци, тъй като това значи, че те трябва да поддържат финансово пътищата, а това е непосилно за бюджетите. По отношение на единствения конфликтен участък мержду Пловдив и Ягодово, той ще остане свободен за преминаване, ала е необходимо да се премине процедура, с която двете заинтересовани общини да се ангажират с поддържката му.

"По отношение на тези 200 метра навлизаме в един сложен казус, тъй като тази отсечка попада в землището на Община Пловдив. Не би било справедливо пловдивчани да плащат за нея, затова решихме кметът на община Садово и кметът на Община Родопи да пуснат искане в Община Пловдив пътят да отпадне от регулацията на АПИ, но и да се подпише споразумение, че те ще поддържат финансово този участък", поясни Дани Каназирева. 

От Агенция Пътна инфраструктура разпоредиха знакът за винетен стикер между Пловдив и Ягодово да бъде премахнат и за сега няма да има глобявани в участъка.