"Свидетели сме на опит за безпрецедентно потъпкване на европейското законодателство и норми. Ако в понеделник бъде входиран пакетът "Мобилност” в  дневния ред на Европейския парламент, той ще създаде нещо уродливо, тъй като той ще противоречи на принципите на Европейския съюз, както и на редица нормативни документи", заяви изпълнителният директор на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев.

По думите му самото предложение и евентуалното му гласуване два дни по-късно имат редица двусмислици, които въобще не се знае как ще бъдат приложени. 

Според него този пакет е явно обявяване на война на България и страните от Източна Европа. 

Арабаджиев определи групата евродепутати от либералите като лобисти, зад които стоят конкретни бизнес интереси. 

Очаква се Съюзът на международните превозвачи да наеме самолет, с който българска делегация да отиде в Страсбург в сряда, когато се очаква да бъде гледано предложението в Европейския парламент. На него се очаква да има представители на Румъния, Полша и други държави от Източна Европа, които ще понесат най-големия удар от мобилния пакет. 

От браншовата организация са изпратили покани за протеста до всички лидери на групите в Европейския парламент, както и държавници от Източна Европа.

Днес в Пловдив над 300 представилите на транспортния бранш, които членуват в съюза на СМП, се събират на общо събрание. Те ще проведат отчетна изборна конференция, като ще обсъждат и бъдещо съдействие, ако автопакета "Мобилност" бъде приет.


Припомняме, че пакет "Мобилност" влиза в залата на Европейския парламент в понеделник. Предложението е на председателя на либералите в Европарламента Ги Верхофстад.

Предложеният пакет "Мобилност I" предизвика недоволството на българските превозвачи и техни колеги от други източноевропейски страни. Той предвижда камионите да се връщат у дома на всеки четири седмици, а самите шофьори да нямат право да спят в кабините, а да нощуват в хотел. Ако предложенията, станали известни като "Пакета Макрон" влязат в пленарна зала, превозвачите готвят нови протести в сряда в Страсбург.