Жители на карловското село Кърнаре и съседни населени места блокираха за около половин час Подбалканския път София – Бургас. До недоволството им се стигна, след като в събота срещу неделя заведение в центъра на селото е било нападнато от роми, които искали да се присъединят на частно парти. Прозорците на обекта са изпочупени с брадви, а един от присъстващите е бил нападнат с нож.

Гняв и протест в карловското Кърнаре след погром от роми ВИДЕОЖандармерия охранява населеното място

Жителите на Кърнаре пресичаха постоянно пешеходната пътека на главния път за София. Те поискаха справедливи наказания за виновните и събаряне на незаконните къщи в селото. Полицията и жандармерията не допусна протестиращите да стигнат до ромската махала. Кметът на Кърнаре посочи, че в населеното място живеят около 300 роми и всички постройки са незаконни. Комисия от община Карлово  започва да ги описва. На по-късен етап на ромското население ще бъде предложено да закупи парцели и да си построи законни къщи, в противен случай общината ще пристъпи към събаряне.

Как премина протестът - вижте във видеото на ТРАФИК ТВ:

 

"Те са длъжни да спазват законите на държавата както ние българите ги спазваме, никой не е казал да не живеят, но да живеят и да спазват законите.Има закони в тази държава да се спазват от всички", разказа Христина Рашкова, която беше една от протестиращите. 

"Ако са незаконни тези къщи, да се търси начин държавата да ги бутне", казва Ивана Харалампиева.

Жителката на Кърнаре Керекица Ненова разказа, че преди няколко дни е оставила прозореца на къщата си отворен и отишла за хляб. Когато се върнала, имал хвърлено одеало до прозореца, а стъклото било счупено.

Роми нахлуха с ножове в заведение в Кърнаре, нападнаха гражданиЗапочнали да чупят прозорците с брадви

„Влизат и в магазините, а магазинерките са се видели в чудо", споделя още възрастната жена, която се грижи и за своята внучка. 

Преди седмица заради забележка за силна музика, роми нападнаха семейство от Куклен. В ареста все още се намират петима от нападателите.