Въздухът в Пловдив е все по-чист, като през този отоплителен сезон, дните с превишаване на ФПЧ са паднали на 30, което е с 10 по-малко от предишния. Това се похвали директорът на ОП „Чистота” Иван Стоянов. Той заяви, че от днес започва пролетното  и лятно чистене на града, след като на 4 март са прекратили зимното дежурство.

Всеки ден основните булеварди ще се мият, а улиците от втори клас – два пъти седмично.  По думите на Стоянов това е единственият град в България, чиито улици се мият толкова често.  Днес бяха показани и чисто новите машини, които ще мият и чистят основните пътни артерии.  Те са на фирмата подизпълнител КМД, която е закупила коли, произведени 2019 година.  По думите на кмета Иван Тотев „Чистота” и КМД постоянно инвестират в нова техника, като изискванията за екологичен клас двигател се увеличават с всяка нова поръчка.

Така в изискванията на новия договор за чистота на Пловдив е записано, че трябва определен брой Евро 5 и Евро 6 двигатели.

„Каквото зависи от нас за чистота на въздуха го правим, остава най-големият проблем – отоплението с твърдо гориво. Очакваме програмата през МОСВ да се отвори, за да кандидатстваме за подмяна на отоплителните уреди”,каза Тотев.

Вижте повече във ВИДЕОТО: