Известният пазарджишки бизнесмен Пейо Тачев и брат му са били задържани при международна полицейска акция преди няколко дни, научи TrafficNews.bg. Преди два дни МВР съобщи за разбита организирана престъпна група, която разпространявала фалшиво евро в Западна Европа.  На 21 август са проведени паралелни операции  в България и в Испания. В операцията са участвали служители от ГД „Борба с организираната престъпност“ – МВР, и Бригадата за борба с банковите фалшификации към Националната банка в Испания, под ръководството на Специализираната прокуратура на Република България, с подкрепата на Европол и Евроджъст. Съэздаден е съвместен екип за разследване между  Прокуратурата на Република България и Инструкционен съд 2 в Дения, Кралство Испания.

В хода на операцията са задържани 15 души - деветима в Испания и шестима в България. Всеки един от участниците в групата, действала на българска територията, имал конкретна роля в нея. Първоначално, на 21 август, на Аерогара София, при опит да изнесе от страната фалшиви банкноти на стойност 20 000 евро е задържан К.Н. /46 г./ - осъждан за обсебване и притежание на незаконно оръжие. Впоследствие, в столицата и в Пазарджик, са задържани още петима  членове на организираната престъпна група.

Извършени са процесуално-следствени действия на четири адреса и автомобил.

МВР разпространи и видеоклип от операцията. Той показва как спецченгета влизат в имението, обитавано от 49- годишния Пейо Тачев и брат му. От там са иззети около 100 000 лева в различна валута, късо и дълго огнестрелно оръжие, а от леката кола, в която бил задържан Тачев  - марихуана и кокаин. Полицаите са заснели и как колегите им слагат белезници на двамата братя Тачеви. 

По случая се води следствено дело под наблюдението на Специализираната прокуратура. На единият от задържаните  е повдигнато обвинение по чл. 321, ал. 3, т. 2, вр. ал. 2 от НК, наложена му е мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 10 000 лева. Два дни по-късно  Специализираният наказателен съд му е наложил постоянна мярка „задържане под стража“. 

Действията по разследването продължават.

Преди година, през май 2016 , напълно изгоря оборудването на плажа "Луда Яна" на Пейо Тачев край Пазарджик. Щетите са бяха за 250 хиляди лева. Причините за огъня все още не са известни, най-вероятно става дума за умишлен палеж. Извършителят обаче не бе разкрит.