Един скромен и свит на пръв поглед човек, но с богата душа - запознаваме ви с главното лице и създателя на един от най-новия хитов български документален филм "Формулата на Тео", който тази вечер бе прожектиран за първи път в Пловдив. Срещаме се с Теодосий Теодосиев, който се превъплъщава в главния образ на съвременен български будител - по призвание е учител по физика, който успява да вдъхнови много български ученици да се посветят на науката и стъпка по стъпка да стигнат до пиедестала на учени с редица световни отличия.
 
През последните 40 години преподавателят се е отдал изцяло на мисията да създава таланти в областта на физиката. Учениците му печелят медалите на всички олимпиади, а университети като Харвард и Принстън се състезават да ги привлекат в техните редици. Неслучайно Теодосиев е наричан от близките и обкръжението му "златния физик на България”.
 
Да си гледаме работата и да не се оплакваме - това е образно казано формулата на Тео, който умело прилага в практиката си метода на интелектуалния фитнес. И разкрива, че това е правилната формула, която прилага при заниманията си по физика с децата. Човешкият мозък е един орган, който ако не се тренира, може да атрофира - това е уникалното нещо при човека, сравнен с животните, подчертава светилото на физиката.
 
Тео е един образ, който изгражда архитекти в обществото. Неговите ученици са успешни световни учени и са най-добрата легитимация за неговия метод на интелектуален фитнес, който многократно е бил критикуван. Така режисьорът на филма Николай Василев коментира образа на Теодосий Теодосиев и неговото участие в продукцията. И макар, че според мнозина методът на учителя по физика да е грешен на практика се оказва, че дава много добри резултати и това са неговите ученици, които са по целия свят. Режисьорът споделя, че още след първите прожекции на филма е успял да събере много ентусиазъм и енергия от публиката, която не престава да се вълнува. Досега филмът е показан по екраните в София, Казанлък и  Варна.
 
А след днешната прожекция в Пловдив зрителите ще имат възможност отново да гледат филма на 6 юни, отново в Дома на киното.
 
Какво споделиха Теодосий Теодосиев, както и режисьорът Николай Василев, вижте във видеото на ТРАФИК ТВ: