Един милион и 100 хиляди лева са били източени от чрез корупционната схема, разкрита в Регионалнвата здравна каса в Пловдив вчера. Три седмици след зрелищния арест на кметицата на столичния квартал "Младост" Десислава Иванчева и пловдивчани станаха свидетели на мащабна операция срещу държавни служители. При акцията на Икономическа полиция на ул. "Ген. Данаил Николаев" са задържани директорът на дирекция „Договаряне и контрол на изпълнението на медицинската, дентална помощ и аптеки“ в РЗОК - Пловдив Иван Деспотов и началник сектор "Контрол на аптеки" Влади Манев.  Още двама души, замесени в схемата са в ареста - пловдивския аптекарския бос Николай Александров и социално слабия Димитър Йотинов.
 
Мозъкът на схемата според прокуратурата били Иван Деспотов и собственик на верига апеки , които преди година измислят схема за източване на Здравната каса. Регистрирали фирми на социално слаби хора и на името на дружеството се издавал лиценз за аптека. Аптека нямало, но за сметка на това дружеството получавало лекарства за десетки хиляди левове. 
 
От базата данни на Касата Деспотов и съучастниците му се сдобили с данните на тежко болни хора от Пловдив и областта и през аптеките фантоми започнали да изписват лекарства на стойност 25-30 000 лева. Правели се двойни заявки - веднъж през действаща и веднъж през аптека фантом. най- често са изписвани лекарства за хора, болни от хепатит, тъй като те са много скъпи. 
Над милион лева са източени от Здравна каса през последната година, като само за последните два  дни изтеглената сума е близо 90 000 лева. 
 
Тъй като Деспотов и подчиненият му Влади Манев контролирали аптеките през  „Контрол на аптеки”, проверки не били правени.  Манев оглавява отдел „Извънболнична медицинска, дентална помощ и аптеки “в  дирекцията на Деспотов -  „Договаряне и контрол на изпълнението на медицинската, дентална помощ и аптеки“ в  РЗОК - Пловдив. 60% от приходите, придобити чрез измама, са били разпределяни между държавните служители. 
 
Според зам.-окръжният прокурор Галин Гавраилов са извършени две престъпления  - документна измама и подкуп в особено големи размери. Наказанията, предвидени в Наказателния кодекс за тези престъпления са от 10 до 20 години за документното престъпление и от 3 до 15 за подкупа. 
 
На този етап в ареста с разпореждане на Окръжна прокуратура са задържани четирима души - Деспотов, Манев, Александров и социално слабият Димитър Йотинов, на чието име са регистрирани фирмите. първоначално са арестувани още двама от замесените в схемата, но в последствие са освободени.  Извършени са претърсвания и изземвания на адресите на задържаните. Мозъците на операцията живеели в истински лукс. Деспотов притежавал имение извън града и луксозeн автомобил.