Затворени магазини, нервни търговци и спад в оборотите. Такава е обстановката от дни на улица „Христо Г. Данов” в центъра на Пловдив. Припомняме, че централната пловдивска улица, позната още като  "Генерал Заимов", вече е частично разкопана. Така е поставена начална фаза на ремонта на артерията, като по проект тя ще бъде реконструирана по сходен начин с ул. "Отец Паисий" от площад "Римски стадион" до ул. "Бетовен".  

В първи етап затворена за движение е отсечката между ул. „Антим I“ и ул. „Свети Климент“. Тротоарите от южната страна на улицата вече са разкопани, като по проект те ще бъдат разширени с около половин метър в полза на пешеходците. 

Наш репортер посети на място строителната площадка. Южният тротоар вече е изкъртен до основи, а бордюрът преместен към  пътното платно. За да се стигне до търговските обекти, пешеходците са принудени да лакатушат по дървени скари или парчета от стари плочи.

Най-потърпевши от ремонта се оказаха магазините. Забелязват се вече такива, които са затворили врати. Сред тях е търговски обект за продажба на мъжка мода, туристическо бюро и магазин за плетива.

„Не може да се говори за драстичен спад в оборота, но да, усеща се отлив на клиенти. Освен, че е типично за февруари, разбитият тротоар още повече „плаши” хората”, сподели търговец от магазин за бельо.

Продавачка в съседство пък с усмивка заяви, че всяко зло е за добро.

„За да стане хубаво, едно нещо трябва да се разруши. Ще го изтърпим, дано да свършат бързо”, сподели дамата.

Притеснение за мнозина се оказа фактът, че паркоместата ще намалеят. Според хората в търговските обекти, така клиентите няма къде да спират возилата си и след ремонта пак ще има отлив на купувачи.

„Ако се промени схемата на паркирането, местата ще намалеят. Да не забравяме, че на улицата има живущи. Ако те си заявят паркоместа, то къде ще спират хора от другите квартали и гостите на града. Масовите пешеходци са майки с колички, възрастни и от общинската администрация. Наши клиенти къде ще спрат? Нямайки места, няма да паркират и ще предпочитат други магазини”, сподели Ани, продавачка в магазин за дамски облекла.

До момента по артерията бяха обособени джобове за паркиране под ъгъл, докато оттук нататък колите ще се разполагат само надлъжно, т.е. успоредно на тротоара. Така паркоместата, които са в обсега на Синя зона, ще намалеят близо наполовина.

Не липсваха и предложения, кога и как е трябвало да се извърши реконструкцията.

„Трябваше да разкопаят улицата през лятото. Тогава щеше да ни е лесно – затваряме за няколко седмици и заминаваме на почивка”, разказа пък друга дама.

Притеснения се появиха и при търговците в магазини за цигари и алкохол. Според тях ще се намали размерът на пътното платно и бусове няма да могат да ги зареждат.

Фирмата-изпълнител на ремонтните дейности "Драгиев и Ко" вече е разположила строителна техника на обекта, като се очаква до дни да се пристъпи към разкопаване и на пътното платно. 

Предвижда се ремонтните дейности да извършват поетапно, като целта е да не бъде затваряна изцяло ул. "Христо Г. Данов". Срокът, в който трябва да бъде завършен цялостно обектът, е краят на април