„Такива махали има и в Америка, и в Лондон… Тук не живее един българин, продаваме само на нашите си хора. Къ’в е проблемът?”, заяви жители на Столипиново пред TrafficNews.bg. Той е един от ползвателите на павилионите, които бяха бутнати тази сутрин на улица „Възход”. Според него тези постройки е трябвало още в началото да бъдат бутнати, а не да се чакат години и след това да ги събарят. Други жители на гетото обаче бяха доволни, че тези павилиони се махат, тъй като пречат на видимостта към детската градина.

Около 25 павилиона ще бъдат бутнати днес. По време на акцията, един от ползвателите на незаконната постройка е реагирал остро, като се е наложило намеса на полицията. Ситуацията обаче е била овладяна бързо. Други пък сами демонтирали постройките си.

Припомняме, че тази година район „Източен” започва мащабна кампания за премахването на незаконни къщи и постройки.  Официално жителите на квартал Столипиново са около 30 000 души, но по различни разчети там живеят още между 15 и 20 000 души без да имат адресна регистрация или какъвто и да е друг документ. Нещо повече, голяма част от тези хора са си построили незаконни къщи в гетото.

След като се направи опис на всички постройки ще се престъпи и към решаването на проблемите. Голяма част от къщите ще бъдат бутнати, но други,  на които има възможност да се издаде статут на търпимост могат да бъдат узаконени.