560 кутии цигари, едни произведени преди повече от век, други - в по-ново време, от  колекцията си показва Димитър Георгиев в Пловдив. Силистренецът донесе част от съкровищата си като един от любопитните детайли на изложбата „ДИМ. Истории за тютюна”  в СКЛАД в Тютюневия град. 

Най-ценната ми кутия е пловдивска. Тя е от 1904 г., на 116 години е и е изработена е във фабриката на Димитър Мардас, струва 40 стотинки и е с тютюн второ качество, разказва Димитър.  Колекционерът се запалил по необичайното си хоби преди 7-8 години. Открил първите си експонати в платформа за онлайн търговия и му станало интересно какви папироси са пушили нашите предшественици. Така започнал да събира цигарени кутии. Експонатите в колекцията му са над 700, купува ги на доста по-високи цени, отколкото плащат пушачите, за да задоволяват никотиновия си глад – по 10-15 лв. за кутия.Интересен е фактът, че голяма част от пакетите не са разпечатани и дори са с бандерол. 

В колекцията си Димитър има огромно количество цигарени кутии на производители от Пловдив. Градът е средище на тютюневата индустрия от края на 19 до средата на 20 в., а продукцията, произведена под тепетата, се пласира не само на българския пазар, но и в чужбина. В колекцията има папироси на Картела, „Левски”, на „Тютюнджян”, Димитър Мардас, „Арда”, „Букет”, „Томасян”, „Беломорска България”, „Съединени тютюневи фабрики”. Кутиите са най-разнообразни – картонени, метални, за по четири, осем, та дори и за 200 къса.

Експонатите си Димитър Георгиев събира от различни места, но немалка част от тях са от антиквари. Познават го и в София, и в Пловдив, и във Варна и му звънят, когато при почистването на някой стар таван в стари къщи изскочи нещо любопитно. Покрай страстта си да колекционира цигарени кутии, Димитър започва да чете за големите тютюневи фабриканти. Познава се с наследниците на някои емблематичните фамилии – на Петър Дяков и Карло Вакаро. 

Колекцията с цигарени кутии е само част от голямата изложба „ДИМ. Истории за тютюна”. В нея историци, визуални артисти и изкуствоведи обединяват усилията си, за да разкажат за една индустрия, която в определени периоди от историята на България, играе ключова роля за икономиката. Да покажат бита на тютюноработниците, развитието на сектора, възхода и падението му. Да разкажат със съвременни средства за една легенда, белязала и сърцето на Пловдив. 

Изложбата „ДИМ. Истории за тютюна” ще продължи до края на март и всеки може да я види в СКЛАД в Тютюневия град.

Вижте видеорепортажа на Милен Ангелов от експозицията под тепетата: