Съмнителни швейцарци от италиански произход  обикалят фирмите в Пловдив, като им предлагат евтини ремонти, които обаче след това излизат доста по-скъпо. За това ни алармира пловдивският бизнесмен Любомир Маринов, който е потърпевш от „европейските” строители.  Той бе завлечен с 3400 лева, след като швейцарците са изкарали паркинга му по-голям, а освен това не са имали и валиден номер по ДДС в България. И към момента не е ясно дали мъжете са швейцарци, унгарци или румънци.

Маринов, който е собственик на фирма с 30-годишна история в Пловдив, с база в бившия завод „Райчо Кирков” на Кукленско шосе, разказа за схемата на строителите.

В края на февруари мъж, който се представил за швейцарец от италианския кантон Лугано, отишъл в базата на  фирмата, като им направил добра оферта.

„Той обясни, че наблизо имали обект, който асфалтирали, а им е останала много смес.  Тъй като видял, че подстъпите и паркингът към фирмата са в доста компрометирано състояние, той ни предложи да я ремонтира. Предложението бе да се плати само за труда, а асфалтът е щял да бъде безплатен”,каза Любомир Маринов.  Той обясни, че мъжът бил изключително харизматичен и будел доверие като сериозен човек. Строителният предприемач се е представил като Тони Кафри, като разказал, че бизнесът е общ с брат му -  Дейвид.

В крайна сметка двамата си стиснали ръцете, като строителите трябвало да отидат на първи март. Така и направили, тогава обаче Маринов отсъствал от базата на фирмата, но оставил трима от неговите подчинени, за да следят ремонта.

Преди самите строителни дейности те извадили тяхна рулетка, която показала, че паркингът е малко повече от 14 на 25 метра – или близо около 360 квадрата. Точно тук била и уловката. Тъй като подчинените не знаели за размера на паркинга, те се съгласили с измерванията на строителите.

„На място дойдоха десетина души, работници, които полагаха асфалта, както и шофьори. Помежду си говореха на непонятен за мен език, може би унгарски”, разказва Мануел Кръстев, служител, който е присъствал на обекта. По думите му, дейностите по полагане на настилката отнели не повече от 2 часа.

 „Паркингът ми е голям около 12,5 на 20 метра – или близо 260 квадрата. Въпреки това фактурирането бе на 360 кв.м. Освен 100-те квадрата повече, за които платихме, оказа се, че фирмата няма и регистрация по ДДС в България”, разказа пловдивският бизнесмен . Той бил помолен да преведе парите по банков път в сметка в Унгария на името на Дейвид Кафри.

След банковия превод обаче от счетоводството казали, че въпросната фирма няма регистрация под ДДС в България и сумата от 1400 лева няма да бъде призната като разход.

Така общата сума, с която е била завлечена фирмата е 3400 лева.  Маринов се опитал да се свърже отново с Тони Кафри, но така и не успял.

„Разпитах и други колеги около мен. На тях също са им предлагали подобни услуги, но те са се отказали, тъй като са имали съмнения. Ако не мога да получа компенсация, то поне ще се опитам да предпазя повече хора . Ще подам и сигнал в прокуратурата”, каза Маринов.

Телефонът на Тони Кафри, с който пловдивският бизнесмен си е комуникирал, вече е неактивен, установи проверка на TrafficNews.bg.

Справка  в европейския регистър VIES, показва, че фирмата, към която се изпратени парите от пловдивския бизнесмен, е регистрирана в Будапеща. Името й съвпада с това на управителя „ David Caffrey” . В предмета  й на дейност е записано, че се занимава със строителство, а капиталът й е от 3 млн. унгарски форинта или около 18 хил. лева.

Вижте повече във ВИДЕОТО на Деница Лещева:

 

           

По материала работиха Благовест Андонов и Деница Лещева