„Вижте какво става по Главната, все повече магазини затварят… Скоро ще стане като в италианските градове – всичко ще бъде в кафенета и ресторанти”, каза кметът Иван Тотев, докато върви покрай изпразнените витрини на поредния търговски обект на централната улица.

В последните месеци търговските площи изчезват все по-бързо. Ако допреди 10 години на Главната бе меката на търговията най-вече за дрехи, то тази тенденция започна да се преобръща със строителството на търговските центрове. Площите в моловете и търговските центрове привлякоха големите брандове, а и самите клиентите, които все по-рядко излизат на „шопинг” по Главната.

Обратната тенденция през последните години се засилва - ресторантите, кафетата и заведенията тип фаст фууд се увеличават с всеки изминал ден.

Бърза справка в сайт за имоти в Пловдив показва, че наемните цени на едно помещение от 80-ина квадрата на Главната в района на Римския стадион варира около 2500 евро. Два етажа с площ от 160-170 кв.м метра пък отива на 5000 евро месечен наем.  Фирмите, които разчитат на собствен внос и продажба, предпочитат търговските центрове, за да наемат площи, които са в пъти по-евтини. В същото време големите вериги са се концентрирали в моловете под тепетата.

Тенденцията със заведенията по и около Главната ще продължи. Освен старите търговски обекти, които ще се превръщат в барове, кафета и ресторанти, около обновения площад също се предвиждат такива.  В проекта на градските власти е от северната страна на Пощата да се изградят няколко панорамни кафета, които да имат пряка видимост към разкопките на Одеона

.