Хора от няколко български града са се свързали в кметството в Брестник, за да предложат материална помощ на младото семейство, което изгуби дома си при пожар. Стартиралата вчера кампания вече се радва на широк отзвук, сподели кметицата на селото Елена Проданова пред TrafficNews.bg.

Както вече ви разказахме, семейството остана без дом преди два дни, след като пожар го изпепели до основи. Пламъците са избухнали около 10 часа сутринта, докато бременната Константина Димитрова, съпругът й Петър и двете им дъщери – Хриси на 10 г. и Божидара година и половина, закусвали.

"Две жителки на Пловдив вече предложиха мебели и пералня. От училището в Брестник също са събрали средства, като предстои и да осигурят контакт на фирма, която ще осигури козметични продукти за бебето", разкри тя. Жител на Радомир пък е изявил желание да помогне да 10-годишната Хриси с учебни пособия. Няколко обаждания са постъпили и в училището, в което учи детето. 

От кметството на селото вече са обособили специално помещение, в което да съхраняват временно дарените вещи. В двата магазина в селото са поставени кутии, в които желаещите могат да направят парични дарения. От община "Родопи" също се канят да подпомогнат финансово пострадалото семейство. 

"Смятам, че двамата се нуждаят най-вече от парични средства. Така ще успеят да изградят дома си отново", сподели още Проданова.

Тъй като Петър е военен пилот в авиобаза „Граф Игнатиево”, командирът му е обещал да осигури временно жилище на семейството. В момента семейството е отседнало в Пловдив, в дома на сестрата на Константина. Там след около 10 дни ще посрещне и най-малкия си член.

„Терминът ми е на 10 март. Очакваме момченце. Дори куфарът, който бяхме приготвили за родилното, изгоря. Но най-важното е, че всички сме здрави. Успокоявам се, че сме реагирали навреме, че не е станало през нощта, защото можеше сега да ни няма”, казва жената.  

Пожар унищожи къщата на младо семейство с две малки деца в Брестник ВИДЕО и СНИМКИСлед десетина дни Константина и Петър очакват на бял свят да се появи и третото им детенце

Семейство Димитрови строили къщата в продължение на години. Имали проблеми със строителите, които ги излъгали с огромна сума пари. Наложило да дострояват сами. Теглят и кредит от банка. В крайна сметка на 26 август 2018 г. успяват да влязат в новия си дом. „Все още не бяхме оправили всички стаи, но се радвахме, че сме си у дома. И изведнъж ни сполетя това нещастие”, казва Петър.

„Нуждаем се единствено от здраве. С малко повече сили, кураж и добри приятели ще започнем всичко отначало. Вярваме, че Господ изпраща изпитания на силните, за да повярват те още повече в собствените си сили”, не се отчайват Константина и Петър. Те нямат търпение да гушнат третата си рожба и споделят, че мечтаят за още деца. Защото според тях няма нищо по-хубаво от детския смях у дома.

Всеки, който желае да помогне, може да дари средства в банкова сметка на името на Константина Емилова Димитрова:

УникредитБулбанк

IBAN

BG05UNCR70001520697983

BIC UNCRBGSF

Вижте разказите на младото семейство, съседите им и кметицата на Брестник във ВИДЕОТО на Деница Лещева:

Монтаж: Авел Бялков

По темата работят Деница Лещева и Добринка Димова