Семейство с две малки деца от пловдивското село Брестник остана без дом, след като пожар унищожи напълно дома им. Пламъците са избухнали вчера около 10 часа сутринта, докато бременната Константина Димитрова, съпругът й Петър и двете им дъщери – Хриси на 10 г. и Божидара година и половина, закусвали.

„Замириса ми на пластмаса и химикал. Със съпруга ми започнахме да се оглеждаме откъде идва миризмата. Видяхме, че отстрани връзката между камината и комина пуши”, разказва пред TrafficNews.bg Константина. Веднага извели децата от къщата и позвънили на тел. 112. Въпреки бързата намеса на пожарната, огънят за минути обхванал двуетажната сграда. С риск за живота си Петър и огнеборците успели да спасят само личните карти на четиримата и една чанта с дрехи. Все още не е установена точната причина за пожара. Най-вероятно обаче в нощта срещу неделя искра е подпалила вътрешната изолация и тъй като къщата е с дървена конструкция, тлеенето се е разгоряло за няколко часа.

„Терминът ми е на 10 март. Очакваме момченце. Дори куфарът, който бяхме приготвили за родилното, изгоря. Но най-важното е, че всички сме здрави. Успокоявам се, че сме реагирали навреме, че не е станало през нощта, защото можеше сега да ни няма”, казва жената.  

Семейство Димитрови строили къщата в продължение на години. Имали проблеми със строителите, които ги излъгали с огромна сума пари. Наложило да дострояват сами. Теглят и кредит от банка. В крайна сметка на 26 август 2018 г. успяват да влязат в новия си дом. „Все още не бяхме оправили всички стаи, но се радвахме, че сме си у дома. И изведнъж ни сполетя това нещастие”, казва Петър.

След пожара едната сестра на Константина е приютила семейството в дома си в Пловдив. Тъй като Петър е военен пилот в авиобаза „Граф Игнатиево”, командирът му е обещал да осигури временно жилище на семейството. Изгорялата къща е била ипотекирана и със застраховка, но ще бъде нужно време парите от застраховката да бъдат изплатени.  

Междувременно приятели на семейството започнаха кампания за набиране на средства. В два магазина в Брестник са поставени дарителски кутии. Кметицата на селото Елена Проданова е осигурила помещение, в което да се събират дарени за семейството вещи.

„Нуждаем се единствено от здраве. С малко повече сили, кураж и добри приятели ще започнем всичко отначало. Вярваме, че Господ изпраща изпитания на силните, за да повярват те още повече в собствените си сили”, не се отчайват Константина и Петър. Те нямат търпение да гушнат третата си рожба и споделят, че мечтаят за още деца. Защото според тях няма нищо по-хубаво от детския смях у дома.

Всеки, който желае да помогне, може да дари средства в банкова сметка на името на Константина Емилова Димитрова:

УникредитБулбанк

IBAN

BG05UNCR70001520697983

BIC UNCRBGSF

Всичко за пожара вижте във видеото на Деница Лещева, монтаж: Авел Бялков:

По темата работиха Добринка Димова и Деница Лещева