Търсачите на съкровище в Роженския манастир не са искали да нападнат игумена, а само да намерят карта на съкровището или самото съкровище. Това заяви Христо Стоянов - адвокатът на единия от задържаните. Той разказа пред TrafficNews.bg в детайли какво се е случило в нощта на влизането в манастира. По думите му, те са завързали игумена и са му взели телефона, за да не може да сигнализира за случилото се. По-късно са пропуснали факта, че има инсталирани охранителни камери и решили да ги изтръгнат. Вече обаче било късно, защото престъплението им било запечатано.

Районният съд в Пловдив остави за постоянно в ареста двама от четиримата задържани за обира в Роженския манастир. Делото беше преместено под тепетата, след като магистратите от районния съд в Сандански си направиха самоотвод. До отвода  се стигна, след като се разбра, че сред арестуваните е популярен местен адвокат, с когото съдиите са работили многократно.

Пълнолетните задържани остават за постоянно в ареста, а непълнолетните ще бъдат „под надзор на инспектор от Детска педагогическа стая“.

Каква е била стратегията на търсачите на съкровището – вижте във видеото на ТРАФИК ТВ:

 

Нападателите на отеца бяха заловени в сряда и са обвинени за грабеж в съучастие и притежание на незаконно оръжие. Предполага се, че обирът е планиран заради стара легенда, според която в манастира е заровено златно съкровище.

Според защитата, 44-годишния юрист Стефан Матеев, заради когото съдиите в Сандански си направиха отвод, не е бил в манастира в нощта на нападението.

Според магистратите, задържаният адвокат е дал пари на двамата задържани ученици от 10 и 12 клас, за да участват в търсенето на съкровището.

Решението за наложените мерки за неотклонение може да бъде обжалвано в 3-дневен срок пред Окръжния съд в Пловдив. 

Тийнейджърите обирджии на Роженския манастир отърваха ареста, тарторът – остава на топлоЗадържаният адвокат Стефан Митев е с адресна регистрация в Кипър