На 28 април 2015 г. бизнесменът Емилиян Гебрев, след вечеря със свои партньори от чужбина, се почувствал зле, откаран е във ВМА.

На 29 и 30 април 2015 г. в такова състояние изпада и директор от негова компания – "Емко", който първоначално е отведен за лечение в "Токуда", а след това е лекуван в "Пирогов".

На 4 май 2015 г. синът на Гебрев е бил приет във ВМА с подобни симптоми на отравяне.

Допреди ден никой не знаеше какво точно се е случило, докато не се разшумя. Международният сайт за разследвания "Белингкат" откри сходство между отравянето на Гебрев и това на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му – Юлия през 2018 г.

Тука има, тука нема новичок ! С какво е отровен Гебрев ?Бойко Ноев сигурен, че има руска следа, експерт отрича версията за шпионски коктейл

Така българските власти проговориха публично за съмнителното отравяне на Гебрев, четири години след случването му и години, след като производството е прекратено, защото вина от родните служби не е открита.

Но Гебрев не е отровен с Новичок, финаландска лаборатория установи, че той, синът му и директорът от "Емко" най-вероятно са отровени с инсектицида хлорпирифос, който е открит в кафемашината в дома му. Отровата била в кафето им!

Цацаров: Гебрев е натровен от пестициди, а не от новичокПроба във финландска лаборатория не потвърди съмненията, че руски служби са извършили покушение срещу оръжейния търговец

Какво обаче е това вещество? Колко е токсично и до какви поражения води в организма?

Отговорите от проф. д-р Янко Илиев пред Trafficnews.bg

По думите на проф. Илиев хлорпирифосът е силно токсичен инсектицид, който се влага в призводството шна няколко препарата за растителна защита, които у нас са разрешени за употреба.

Според него по химически формули Хлорпирифос и Новичок са различни, но ако ги сравняваме по ефект, по токсичност – те са смъртоносни.

"Токсичността на всеки един препарат от този вид нервнопаралитична отрова, зависи от дозата, от пътя на въвеждане, зависи от продължителността на контакта и на медицинската помощ, която може да бъде приложена за спасяване на човешки живот", посочи той.

Професорът коментира, че целта на тези препарати е да убиват вредители – насекоми, но те убиват и хора, в зависимост от дозата.