"Ролс-Ройсът" на ревматологията пристигна в Пловдив. Това заяви проф. д-р Анастас Баталов, който е председател на Българска асоциация по мускулно-скелетен ултразвук и началник на отделението по "Ревматология" в Университетска многопрофилна болница Каспела.

Той откри международна обучителна програма за високоспециализирани ехографски ставни изследвания. Събитието, което се проведе в Медицински университет-Пловдив, беше първото от подобен мащаб и в него участваха лекари от 15 държави.

Още вижте във видеото на ТРАФИК ТВ: 

"Целта на Българска асоциация по мускулно-скелетен ултразвук е да популяризира ставната ехография като важно и водещо образно изследване при диагностиката и мониторирането на болестите на опорно-двигателния апарат и да разшири използването му у нас, подобно на другите европейски държави. Това ще спомогне за подобряване на диагностиката и проследяване на ефекта от лечението при пациентите с ревматични заболявания", заяви проф. д-р Анастас Баталов.

Асоциацията е създадена от съмишленици – ревматолози, активно практикуващи в ежедневната си практика ставна ехография. Мащабната научна среща се проведе в Медицински университет-Пловдив и Университетска болница "Каспела". В рамките на програмата беше представено приложението на ставната ехография в България.