Може ли маркировка за незрящи да ги праща да се блъскат в стена или да се озоват на трамвайните релси ? Да, може, даже вече е факт на прясно ремонтираните улици в центъра на София. За абсурда алармира пред TrafficNews.bg д-р Иван Янев, шеф на Федерацията за спорт на хора със зрителни увреждания.

Според него тактилната маркировка (плочки с улеи и издатини, по които  се ориентират незрящите) изобщо не е съгласувана с хората, които ще я  ползват.  Наредена е абсолютно некомпетентно и така застрашава живота на всички столичани и гости на града, които имат проблеми със зрението, категоричен е д-р Янев.  Което пък се явява грубо нарушение на наредбата, която изисква всеки новопостроен или ремонтиран обект да бъде съобразен с хората с увреждания.

На  площад "Гарибалди", част от ремонтираната 24 милиона лева улица "Граф Игнатиев", тактилната маркировка на трамвайната спирка в посока  "Патриарх Евтимий" подвежда незрящите да се озоват върху релсите на трамвая.

"Следвайки водещата линия, един незрящ човек е спокоен, че няма риск  за него. Тук обаче е точно обратното", възмущава се д-р Янев.

По улица "Солунска", която е готова на 90 процента, тактилната  маркировка пък води към високи бордюри (като при градинката "Райко  Даскалов"), мраморни колони (Дома на военните) и стени (пресечката с  "Христо Белчев").

Същият абсурд за незрящите пешеходци е заложен и на улица „Московска”,  при това на метри преди вратата на Столична община.

Още вижте във видеото на новия репортер на TrafficNews.bg Екатерина Маринчева:

TrafficNews.bg потърси мнението на ръководителя на ремонта на тази  зона в столицата инж. Георги Гегов. Според него изпълнението е направено стриктно според скицата, подадена му от проектантите:

"Ние  сме длъжни да изпълним точно тактилната маркировка", подчерта Гегов. И показа пред екипа ни, че наистина плочките са наредени точно така, както е в проектантския план.

След многократни опити да се свържем с един от проектантите на обекта  – Арх. Радомира Методиева, разбрахме, че тя е извън България и може да коментира казуса след завръщането си. 

Вижте видео с капаните за незрящи след ремонта на столичните улици: