Пътните знаци – всички подминаваме всекидневно десетки от тях… "като пътен знак". Сами по себе си те не носят особен смисъл, само правила, но в сивото и еднообразно ежедневие, един отличаващ се артист успява да съживи усмивките на хората и в същото време да размърда съзнанията ни със своите творения.

Той не избира рисуването, не избира музиката, не избира киното. Избира да твори върху пътни знаци. И да оставя послания.

Изработва стикерите си сам, лепи ги върху пътния знак и променя целия му смисъл. Понякога забавен, понякога сериозен. Понякога със социална кауза, понякога просто, за да накара хората да се усмихнат.

Екип на Trafficnews се срещна с Да Видчи – човекът, който не подминава нищо "като пътен знак", а остава, за да твори.

"Вече 4 години се занимавам с украсяване на знаци. Вдъхнових се от мои пътувания из Европа. Това за мен е един нов и интересен начин за изразяване. Знаците си имат определена роля и деликатният и забавен момент е, че с добавянето на някакъв стикер можеш да промениш значението на знака и да оставиш съвсем друго послание", разказа ни той.

Да Видчи настоява, че посланията му можем да групираме в две групи. "Част от знаците ми са със социално послание, друга част са с хумористична нотка".

"Намирам заниманието ми за един различен, дори рядко срещан специално у нас начин за изразяване, чрез който може да се обърне внимание на теми от ежедневието ни, които биват замитани под килима. По-хумористичните нямат дълбоки послания – те са просто една закачка за минувачите и свеж полъх в сивото ежедневие", обясни той.

"Знаците не ги избирам на някакъв принцип. По-скоро ми хрумва някаква идея и съответно я нагаждам, според определен знак".

Да Видчи ни обясни, че проблеми с държавните органи и с хорското недоволство досега не е имал.

"Дори в последно време правя опит да институционализирам това, което правя чрез Общината, да се официализира и по този начин да стане по-популярно в цяла България, а защо не и в Европа. Ще дам като пример пешеходните пътеки, които преди време се използваха с арт насоченост. Те пак си оставаха пешеходни пътеки и се използваха по предназначение, но бяха леко по-разчупени. Като съпоставим двете идеи, има доста допирни точки, така че се надявам да срещна разбиране от страна на Общината", допълни той.

Защо криете самоличността си?

"Не бих го оприличил като криене. Не искам да излезе така, че правя това, за да популяризирам себе си, когато всъщност моята идея е да популяризирам самите знаци и посланията, които оставям върху тях".

"Гледам като ми хрумне идеята, да я реализирам възможно най-скоро. Осъзнавам, че колкото по-централно са разположени знаците, от толкова повече хора ще се видят. Но в случаите, в които те не достигат до много очи, ги разпространявам чрез социалните мрежи", заяви той.

Как изглежда градът във вашите очи?

"Иска ми се да изглеждаше по друг начин. Това, с което се сблъскваме всеки ден, е една визия за една по-различна София и България като цяло. Тук се явяват и знаците с тяхната функция и роля – хем да има свеж момент в ежедневието, хем да има момента с размисъла", обясни той. 

Да Видчи заяви уверено, че със сигурност продължава линията със знаците. А за в бъдеще има определени идеи, но предпочете да не разгръща завесата – да остави силата на мистичен момент в хорските съзнания. "Всичко в един момент ще се появи сред нас", заключи той.