В разгара на Втората световна война Хитлер прегазва Украйна, която е част от Съветския съюз. Много загиват. Други не са имали техния късмет. Войската пленява наред, една от пленничките е 17-годишно момиче. Четиримата и братя са били убити.

След като била хваната от нацистите, украинката е откарана директно в концлагер в Западна Германия. Там прекарва три години и половина. След това е била спасена и отведена в лагер. Там 17-годишното момиче се запознава с български войник. Двамата се влюбват, женят се и се връщат в България, където създават семейство. Ражда им се син, а той им води снаха - Иванка Николова.

Днес Иванка е на 68 години и се грижи за болната си свекърва - плененото украинско момиче, преминало през ужаса на войната, а днес... страда от деменция.

Разказвала е всевъзможни ужаси за преживяното, но оцелява, казвала на снаха си, а тя пък разказа пред TrafficNews, че красотата й я е спасила. Четири пъти я подготвяли за газовата камера, но и четирите пъти оцелявала.

Днес Европа отбелязва 74 години от края на Втората световна война. Онази, взела хилядите жертви, белязала съдбата на милиони хора и опропастила живота на двойно повече.

За да почете паметта на онези, дали живота си в името на свободна Европа, в различни краища на света преминава така нареченият "Безсмъртен полк" - шествие от хора, чиито животи са неразривно свързани с черното петно от човешката история, наречено Втора световна война.

"Безсмъртният полк" премина за четвърта поредна година и през България. Днес шествия ще има в 60 български града.

В София групата се събра през Паметника на незнайния войн и по традиция премина по бул "Цар Освободител" и стигна пред паметника на Съветската армия, където бяха оставени цветя и венци. В церемонията пред Паметника на Незнайния войн се включи и държавния глава Румен Радев.

Шествието не премина без опити за провокация. Сблъсъци имаше между жена и депутата от БСП Таско Ерменков, който приложи и физическа сила като я избута. На всеослушание политикът призова властите да се намесят и да изведат провокаторката от шествието, защото се опитва да създаде напрежение.