Огромен брой служители на реда, специално екипирани полицаи с автоматични оръжия, регулировчици и 22 КПП-та в централна градска част. Така ще изглежда Пловдив на 12 януари, когато е голямото откриване на Европейска столица на културата. Мерките за сигурност днес бяха оповестени от директора на ОД на МВР ст. комисар Атанас Илков и зам.-кметът по транспорт Златин Велев.

Движението по „Цар Борис III Обединител” ще бъде изцяло преустановено в 12.00 часа на обед.  Ще бъдат допускани само хора с пропуск, които живеят в зоната около Капана, за да могат да се приберат. Други затворени улици няма да има. Паркирането обаче ще бъде ограничено около хотел Тримонциум и по улица „Иван Вазов”.

Полицията със съвет към пловдивчани за церемонията в събота: Елате поне час по-рано на площадаНяма забрана за снимки от терасите, полицаите се били престарали

Няма да се допуска паркиране и по бул. „Руски”, „6 септември”, „Източен” и „Христо Ботев”. Пет паяка ще дежурят, за да вдигат неправилно спрели коли.

Хора в нетрезво състояние, с оръжия или пиротехника няма да бъдат допускани.  Зам.-кметът призова хората да остават колите си и да използват градския транспорт. 7 линии ще бъдат до полунощ и ще обхванат всички направления на града.

Седем автобуса возят от и до кулата в Пловдив до полунощ на 12-иЛиниите ще бъдат с делнично разписание за откриващото събитие на Пловдив ЕСК 2019

За гостите на града ще бъдат осигурени три паркинга -  от северната страна коли ще паркират по булевард „Марица-север“ и паркингът на Панаира. От запад - паркингът на стадион „Пловдив“ и булевард „Копривщица“, а от юг – паркингът на Колодрума и на булевардите „Менделеев“ и „Найчо Цанов“. Целта на паркингите е гостите на града да оставят автомобилите си там и после да се придвижват до центъра с градски транспорт.

Вижте повече във ВИДЕОТО: