400 души се подписаха на искането на инициативния комитет от живеещите в района на парка зад хотел "Санкт Петербург" за купуване или отчуждаване на имота от страна на Община Пловдив. В подписката се включи и кметът на район "Северен" Ральо Ралев, който заяви, че това е най-констструктивното предложение, което може да се отправи.

И към момента площта от 18 дка според общия градоустройствен план се води зелена площ, като намеренията на градските власти е статутът на имота да не бъде променян и в следващите години. Според кмета на "Северен" обаче впоследствие собственикът на имота може да осъди Общината и по съдебен ред да се промени статутът на терена.

Повече от 40 минути пловдивчаните от района разпитваха кмета как паркът е попаднал в частни ръце. Той обясни цялата хронология на събитията, като каза, че последната сделка е през 2016 г., когато хотел "Санкт Петербург" продава на компанията „Парадайс гардън резиденс” имота. При продажбата на имота той е оценен за 10 милиона лева.

Много от хората попитаха кмета дали е вярно, че в Община Пловдив има заявено инвестиционно намерение от страна на известен пловдивски бизнесмен от арабски произход чрез подставеното му лице Байрям Солак. Хората бяха категорични, че каквото и да се случва чисто административно, те няма да позволят строителството на каквото и да е. Те са готови на гражданско неподчинение и затваряне на булеварди при всяка една наченка да строителство. 

Част от хората поискаха и районната администрация да залеси цялата площ. Ралев им отвърна, че те не могат да се разпореждат на частен имот, но е готов да предостави колкото искат дървета и гражданите сами да започнат да ги залесяват.

Утре в 10 часа конткатна група от инициативния комитет ще внесе в кметството своята подписка с исканията за купуване от Общината или отчуждаването на терена.