Трима души са изпепелени до неузнаваемост от пожара, който възникна тази нощ в Центъра по психично здраве в Пловдив, потвърди окръжния прокурор Румен Попов. И трите жертви са били болни от параноирдна шизофрения, като те били настанени в най-строго охраняемите части на сградата.

Прокуратурата е повдигнала обвинение към неизвестен извършител за причиняване на умишлен пожар, но има хипотеза за непредпазливост. Жертвите са били настанени в една стая, като отделението е било заключено. Работната хипотеза на прокуратурата включва умишлен фактор, тъй като по нормативна база е забранено внасянето на каквито и да е запалими предмети.

В стаята не е имало електрически уреди, а осветлението е изцяло луминисцентно, изключена е всякаква хипотеза за късо съединение и аналогични методи за възникване на пламъците, посочи Попов. Отделението е било под строгоохраняем режим към момента на избухването на огъня. Дежурният лекар е забелязал дим от стаята, а фелдшерът моментално се е притекъл на помощ. Мъжът е направил всичко по силите си, за да спаси пациентите. Самият той е настанен в болница, тъй като е силно обгазен.

За съжаление усилията на медицинското лице са били напразни, при достигането при тях - хората са били изгорели като факли. Жертвите са двама мъже на 58 години и един на 52 години. Всички болни от шизофрения, принудително настанени в лечебното заведение. Един от тях е скитник, като все още не са намерени близки за контакт. И тримата мъже са били от Пловдивска област. 

Продължават да се извършват следствени действия, като се очаква и пожаротехническа експертиза, за да се разгадае мистерията, как в изолирана стая е възникнал огън и се е развила толкова висока температура. Будещите подозрение факти, са че освен заключена, стаята е била със затворени прозорци и непокътнати решетки. Знае се, че в стаята се е развила много висока температура заради особеностите на постройката и материалите в стаята - матраците са били дунапренови. Не са намерени следи от горивна течност, а техническа неизправност е напълно изключена версия. 

Припомняме, че днес сред другите посетители на медицинското заведение се обсъждаха три версии за инцидента - пациент, заспал със запалена цигара, самозапалване и умишлен палеж с цел бягство на някои от лекуващите се.  На пациентите в отделението е било разрешено до 2 часа дневно разходки, забранени за внасяне са били както запалими предмети, така и всякакви, които могат да причинят нараняване. Има видео от камерите в отделението, което също ще бъде използвано за целите на разследването.

„Говорим за открит огън и запалване, но как е възникнало то, не може да кажем на този етап. Огънят е обхванал само стаята на тримата починали пациенти, като веднага при регистрирането на пожара другите пациенти – около 20, са били евакуирани”, заяви окръжният прокурор.

Пациенти с три версии за огнения ад в пловдивското психо СНИМКИВсе още няма официална информация кои са загиналите