Шофьорът на тира, който помете ауди на магистрала Тракия - украинеца Станислав Пислар, остава в ареста, реши преди минути съдът в Пловдив. Налице са всички изискуеми предпоставки на чл. 63, считат магистратите.

28-годишният мъж беше доведен в залата видимо притеснен. Прокурорът представи съдебно-химична и токсикологична експертиза. От изследванията става ясно, че в кръвта на шофьора е открито забранено вещество - тетрахидроканабинол - естествена съставка и основното психоактивно вещество в канабиса.

"Това не е възможно", заяви веднага Пислар.

По повод експертизата адвокат Витанова пък представи препоръка от работодателя на мъжа, от която става ясно, че той е съвестен  служител и страхотен човек. Защитата представи и договора наем на апартамента, който украинецът е наел в Пловдив, за да почива, тъй като пътувал много.

Според адвокат Витанова експертизата не може да каже на този етап какво е количеството на веществото, открито в кръвта на подсъдимия, както и кога е приемано. Тя настоя за по-лека мярка.

Според държавното обвинение веществото в кръвта, е силно и може да предизвика халюцинации.

"Искрено съжалявам. Бих им върнал живота, но не зависи от мен", каза Станислав. През цялото време семейството на шофьора беше плътно до него.

Припомняме, че инцидентът стана на 122 км на магистралата в посока София. Преди да се вреже в лекия автомобил на Ивайло и Северина, камионът е блъснал аварийна количка за ремонт. След удара преминал през мантинелата и така се стигнало до фаталния сблъсък.

На място загиват шофьора и девойката. Във фаталния 28 май двамата пътували за София, където бременната в 7-я месец жена трябвало да мине рутинен преглед. Водача на ТИР-а е откаран в болница. Той е 28 годишен украинец и е с множество натъртвания. 

Предвиденото от закона наказание за престъплението, в което е обвинен, е лишаване от свобода от 5 до 20 години и лишаване от право да управлява МПС.

По делото се разпитват свидетели, назначени са съдебно-медицинска и авто-техническа експертизи, като последната следва да даде заключение за конкретната причина за настъпване на произшествието. Обвиняемият е бил тестван на място за алкохол с техническо средство, като  пробата е била отрицателна. 

 

Трагедия: Бременна жена е загиналата в катастрофата край Пловдив ВИДЕОЖената е пътувала към лекар в София заедно със бащата на нероденото си дете