Директорът на пловдивската полиция Атанас Илков оповести пред журналисти охранителните мерки, които ще бъдат взети в Пловдив в периода 11-13 януари, когато ще бъде откриването на Пловдив Европейска столица на културата 2019. За самото откриване се чакват поне 30 000 души.

Хората ще бъдат разположени на 4 основни точки – от двете страни на сцената по продължение на бул. „Цар Борис III Обединител” покрай платформите, от северната страна на Пощата до Руската книжарница, откъдето има перфектна видимост към екраните и сцената, както и по бул. „Княгиня Мария Луиза” до църквата „Света Петка”. 

Над 300 представители на медиите от България и Европа са подали заявки за акредитация. Присъствието си са потвърдили еврокомисарят Мария Габриел, която ще изнесе слово, вицепрезидентът Илиана Йотова  и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. 

Ще бъдат направени контролно-пропускателни пунктове, откъдето ще се влиза към местата, отредени за зрителите. Те ще бъдат 23 и служители на МВР ще проверяват всички, които искат да бъдат публика на събитието. В тези екипи ще участват жандармерия, специалните сили и специализирани отряди за борба с тероризма. Съгласно закона служителите няма да допускат в района на събитието явно нетрезви хора, огнестрелни оръжия и други опасни за здравето и живота предмети, както и пиротехнически средства. В близост ще има и пожарни автомобили, които да се вклюват при нужда.

Изрично със заповед на кмета Иван Тотев се забранява използването на дронове преди, по време и след официалното откриване на 12 януари. От МВР обясниха, че нямат притеснителни данни за тероризъм, на всички възлови кръстовища ще има мобилни екипи, които същоще следят за безопасността на присъстващите.

По отношение на възможностите за паркиране на автомобили – от Община Пловдив са обособени конкретни места, към които водачите ще бъдат насочвани от полицейски служители.

На 12 януари, от 12 часа до края на съпътстващите откриващия спектакъл културни събития, се въвежда следната временна организация на движението:

-          Спира се преминаването на автомобили по цялото протежение на бул. „Цар Борис III Обединител”, от кръстовището с бул. „Христо Ботев” до кръстовището с бел. „Шести септември”;

-          - От Старинен Пловдив и квартал Капана автомобилет ще излизат през ул. „Фредерик Жулио Кюри” към бул. „Шести септември”;

-          Спира се движението на автомобили по ул. „Патриарх Евтимий”, източно и западно от бул. „Цар Борис III Обединител”;

-          Ограничава се достъпът към бул. „Цар Борис III Обединител” от ул. „Граф Игнатиев” и ул. „Цанко Дюстабанов”;

-          Няма да се допуска паркиране на автомобили по ул. „Иван Вазов” – от кръстовището с ул. Авксентий Велешки” до кръстовището с ул. „Цар Асен”; ул. „Цар Асен” до кръстовището с ул. „Цанко Дюстабанов”; ул. Д-р Г. М. Димитров” – от кръстовището с ул. „Цар Асен” до кръстовището с ул. Крали Марко”; ул. „Крали Марко”.