От древни времена традицията на Великден повелява за празника да се боядисват яйца, да се месят козунаци и да се правят най-вкусните курабии. По време на страстната седмица във всяко християнско семейство тече трескава подготовка за посрещането на един от най-големите празници - Възкресение Христово.

В пловидвското село Белащица великденските празници започват още от Лазаровден. Всеки един ден от страстната седмица е отреден за определен обичай. В понеделник след Цветница, например, всяко домакинство започва да приготвя традиционните за Светото Възкресение курабии и козунаци. И до ден днешен възрастните хора от Белащица за запазили обичая маслоцвет, който предават от поколеоние на поколение.
 
Както традицията повелява на всеки празник, българската трапеза не може да мине и без баница. Характерното в Белащица е за празниците да се прави баница от спанак без никакви мазнини. И разбира се без вкусните козунаци, които жените в Белащица в приготвят с много любов. Домакините разкриват обаче, че освен пресните и натурални продукти, хубавият козунак си има и други майсторски тънкости. Като цяло тестените изделия са много трудоемки. В помещението, в които те се приготвят трябва да е много топло, за да могат хубаво да втасат. премесват се няколко пъти, а преди да бъдат поставени във фурната да се пекат задължително се намазват с яйце и се поръсват със захар.

Приготовлението за Великден не преминава и без боядисването на яйца, което е едно вълнуващо изживяване и за малки, и за големи. И всяко дете знае, че първото яйце трябва да е червено. А възрастните хора и до днес спазват ритуала - с първото червено яйце да направят кръст по челата на малките деца, за да бъдат здрави и червени. След което поставят яйцето пред иконата на Богородица до следващия Великден.
 
От няколко години самодейците от Белащица имат и друга традиция, свързана с Великден. Още през 2014 година самодейците от местното читалище боядисват яйца, и правят курабии, които след това дават на самотните и възрастни хора от селото. Друго, което хората от Белащица пазят като традиция е в деня преди празника е да изпичат по съседски великденските агнета в пещи.

Освен с всички приготовления покрай през празничните дни се посещават родители и кумове, като се носят великденски козунаци и боядисани яйца, за да се засвидетелства обич и почитание.

Още за великденските традиции и обичаи от Бепащица, вижте във видеоматериала на ТРАФИК ТВ: