На Ивановден в карловския квартал Сушица извършиха вековния ритуал "Къпанак". Както повелява традицията първо в коритото на Дръндева чешма бе изкъпана булката, която е сключила граждански брак през изминалата година. Тази година това е 32-годишната Лиляна Нейкова, която чака първото си бебе. Въпреки това тя бе изкъпана с ледена вода при минусови температури .

Младата жена споделя, че по традиция всички булки, които са сключили брак през иминалата година трябва да бъдат изкъпани за здраве, берекет и за да имат много деца през следващата година. Тя самата разкри, че иска да има поне три деца. А съпругът и Стойко Нейков добавя: "Колкото повече, толкова повече. Важното е да има радост в къщи и разбирателство".

Един от най-важните моменти е подготовката за ритуала. Той започва с обличането на младата булка от шътницата. Нейната роля е да помага в обличането на булката, което трае часове. Този ритуал за приготовления е много важен празник и се празнува от незапомнени времена.

Булката напуска дома в автентична носия с пендари, бяла кърпа на кръста и китка на главата. По традиция задължително музиканти съпровождат булката и нейните роднини до площада, където се извършва обичая. Там присъстват жители и гости. Истинското къпане започва, когато в коритото на чешмата влязат всички Ивановци и гости.

Още за този древен ритуали, вижте в репортажа на ТРАФИК ТВ: