Директорите на пловдивските училища трябва да изпратят до края на седмицата в Общината анализа си за 9-годишния план за преминаването на едносменен режим на обучение. В момента 28 училища се обучават в двусменен режим под тепетата, а в пет от тях има проблем с броя на учениците и сградния фонд, обяви зам.-кметът Стефан Стоянов. Той обясни, че градските власти са готови да направят компромис с тези училища за следващата учебна година, като няма да се режат броя на паралелките и учениците.

Това са СУ „Пейо Кр. Яворов”, хуманитарната гимназия „Св. св. Кирил и Методий”,  СУ„Найден Геров”, СУ „Патриарх Евтимий” и СУ „Паисий Хилендарски”.

Въпреки искането на директорите да се направят пристройки или нови сгради в училищата, от градската администрация не са склонни към такъв вариант.

„Не може да застроим дворовете, за нас не е приемливо. Хумантираната гимназия например е паметник на културата, а там реално има две училища – начално и средно. Трябва ясно да стане, че за всички пловдивски ученици има места, просто в някои училища има повече, отколкото в други. Имаме примери с школа, в които има цели празни етажи”, каза кметът Иван Тотев. Той обясни, че ако има нужда от нови училища, то е за да се решат проблемите с тези, в които например има две учебни заведения. Такъв е случаят с МГ-то, който дели една сграда с ОУ „Драган Манчов”.