Пловдив е домакин на забележително събитие, което се провежда за първи път в България – Фестивал на студентите-франкофони от Централна и Източна Европа. В него участват близо 100 студенти от 16 държави.

Клемон е от Франция, но учи в Пловдив. В последните 7 години живее у нас и е научил българския език. Развива и собствен бизнес. Сега е хореограф в ателието за танци.

„Много е хубаво да се разбере, че около френския език има толкова държави, които говорят. Това много ме вълнува”, споделя студентът.

Пловдивският медицински университет разширява на френско-българското сътрудничество с други университети, които са членове на Университетската агенция на франкофонията, която е най-голямата световна университетска мрежа с над 900 академични институции от петте континента.

„Много сме щастливи, че за МУ се падна това предизвикателство да бъде домакин за този фестивал. Избрани сме не случайно, тъй като нашият университет е дългогодишен член на Асоциацията на франкофонските университети и поддържаме добри професионални контакти с университети, в които се преподава на френски в Централна и в Източна Европа.”, обясни проф. д-р Мариана Мурджева - заместник-ректор по международно сътрудничество и проектна дейност.

Още събитието с колоритните студенти – вижте във видеото:

Фестивалът, който се провежда в Медицинския университет в Пловдив, обединява студентите, говорещи френски език в различни ателиета. Под ръководството на учители, те изучават танци, музика, дигитално и градско изкуство. В 5 ателиета споделят общи културни интереси, обединени от френския език.

„Повечето за първи път идват в България и виждат хора от различни държави. За тях е много различно преживяване. Бонус за тях е да научат нещо различно по интересна дисциплина – в случая в ателието по театър”, разказва Димитър Узунов, който е аниматор на ателието по театър.

Под ръководството на признати творци студентите работят, за да създадат спектакъл, който ще бъде представен на публиката в края на събитието.

В края на фестивала ще се състои гала-спектакълът, на който студентите от всички ателиета ще представят продукта на своето творческо вдъхновение.