Десет постройки на улица „Деница” в пловдивската махала Шекера бяха сринати със земята при акция на районната администрация на район „Северен”. Още в петък ромите са били уведомени да изнесат покъщнината си, тъй като в понеделник влизат багери и фадроми.

Ударно бутат постройки в Шекера, животни още не са евакуираниМного от незаконните сгради са долепени до училищна ограда

Жителите на махалата обаче са приели новината като първоаприлска шега и в сутрешните часове не бяха напуснали бараките си. Една от тях е Фанка, която с четирите си деца обитава коптор, залепен за оградата на местното училище „Панайот Волов”.

„Бутнаха къщата  заедно с къщата. Ние не искахме, а те я бутнаха. Каквото можах - изкарах на улицата. Сега къде ще водя децата? Слагам един чадър и леглата и лягам на улицата, пак тук до оградата”, заяви пред наш репортер Фанка.

Всички незаконни постройки, сред които павилиони, обори, конюшна и две бараки, са с издадени предписания за събаряне. Те са били позиционирани до двора на школото, както и върху пътя, заяви кметът на район „Северен” – Ральо Ралев.

Той сподели още, че не е имало напрежение от страна на ромите, но при пристигането на машините е имало недоволство, викове и обиди.

„Още през октомври месец казах, че на първа пролет отново продължаваме с акциите по премахване на незаконното строителство. Тук на улица „Деница”, всички постройки са на оградата на училището, заемащи и част от уличната регулация. Част от заграждението на школото дори е било бутнато, за да си направят къщи”, разказа Ралев.

Това няма да бъде последната акция в махалата. В момента от районната администрация очакват решенията на Административен съд, за да влязат отново на улица „Напредък”. Припомняме, че 80% от заповедите за премахване на къщите се обжалват от обитателите им. Целта на администрацията на район „Северен” е да се освободи обходният канал, от булевард „Васил Априлов” до къщите срещу КАТ, който в момента е покрит с бараки и павилиони.

Какво казаха Ральо Ралев и жителите на махалата може да видите във ВИДЕОТО: