„Загиналите пилоти  - и като хора, и като професионалисти са едни от най-подготвените.Пилоти и хора, на които всички са имали доверие. Работили са добре с колектива. Загубата е много тежка - както за семействата, така и за всички техни колеги - те са били предпоставка за  спойка за колектива”, заяви командирът на ВВС Цанко Стойков на извънреден брифинг в авиобазата в Крумово Той изказа съболезнование на близките на загиналите пилоти Пламен Пантилеев и Стоян Неделчев. След кратка биографична справка на двамата капитани, генералът разказа хронологията на инцидента.

Метеорологичната обстановка е била добра, като е имало 10 км видимост и слаб вятър. Изведнъж вертолетът се е завъртял и паднал на десния си борд.

Това е бил първи полет за летателната смяна на Пантилеев,  трети за смяната на втория пилот Неделчев и четвърти за бордния техник Каменов.

Хеликоптерът е бил ремонтиран през 2016 година, като той е бил приет от ВВС на 08.12.2016 година в базата. Оттогава той е имал 320 летателни часа.

Конкретните причини за инцидента ще бъдат изнесени от формираната комисия, която започва работа още днес, каза ген.-майор Стойков.

Самата тренировка, която изпълнявала екипажът, била за висене над терен.  И тримата са били тренирани, а машината е била подготвена в изправност, с малък авиационен нальот.

В момента се анализират възможностите за търсене на друг хеликоптер, който да се включва в гасенето на пожари.                

Индивидуалният нальот е от 180 часа на година за всеки летец. Според стандартите на НАТО 40 часа могат да се извършат на тренажор.

Очаквайте подробности!