Екипът на TrafficNews беше отличен в конкурса "Сърце и слово срещу наркотиците" за свое разследване. Награденият материал

"Модафинил - с хапче кукуряк търгуват на черно в Студентски град", публикуван на 7 февруари 2019 година, разкри опасна търговия на черно с лекарства. 

Негови автори са репортерът Аида Бурнучян, монтажистът и оператор - Мирослав Димов, както и операторът Мартин Стоянович. 

Конкурсът "Сърце и слово срещу наркотиците" е в памет на убитата на 6 юни 1996 г. от наркомафията ирландска журналистка Вероника Герин. Тя провежда разследване за дейността на наркоимперията на видния бос Джон Гилиган, който и праща наемни убийци. 

Конкуръст се провежда с подкрепата на посолството на Република Ирландия в България и създаден по идея на Общинския съвет по наркотични вещества в Благоевград.

Репортажът на TrafficNews, който е награден от "Сърце и слово срещу наркотиците", показа как със скрита камера наш репортер успява да си закупи таблетка "Модафинил" в Студентски град от студент по фармация извън работното си място. Припомняме, че хапчето е предназначено за хора, които страдат от сериозни болести като нарколепсия. 

Стана ясно, че студенти си закупуват такива хапчета, за да бъдат будни и пълни с енергия, когато се готвят за студентските изпити или тежки купони. Те обаче не осъзнават на какъв риск се подлагат, защото употребата за по-дълъг период и в по-големи количества може да доведе до непоправими увреждания, алармират лекари.

Отличията на победителите в конкурса бяха връчени от посланика на република Ирландия Н.Пр. Майкъл Форбс и кмета на Благоевград д-р Атанас Камбитов.

"Вероника Герин е герой и е вдъхновила още много други хора. Вие, журналистите в тази зала, сте сред вдъхновените от нея. Поздравявам Ви за това което правите“, каза в  приветствието си  Майкъл Форбс.

“Джовани Фалконе и Вероника Герин – това са имена икони, знамена, символи в борбата срещу наркотрафика и корупцията във всичките й форми. Има журналисти, които не казват цялата истина – тях никой няма да ги помни. Има обаче, такива, които са честни – те имат уважението, респекта, доверието на хората.

А има и такива, които заради това, че са казали истината са изгубили живота си. Те стават пример, стават лидери след смъртта си. Журналистиката се оказва много опасна професия – да си спомним Анна Политковская, Ян Куциак, Дафне  Галисия, Джамал Хашоги – все хора, убити заради професията си,“ наблегна в словото си кметът на Благоевград д-р Камбитов. 

Модафинил – хапче кукуряк търгуват на черно в Студентски град ВИДЕОTrafficNews.bg разкри как продавач в аптека предлага в нета опасното лекарство без рецепта