Над 60 дела са заведени срещу НЗОК на приблизителна стойност около 20 млн. лв. - пари, които болниците си търсят от Здравната каса. Основната причина здравните заведения да съдят НЗОК е отказът на Касата да заплати разходите по оказаната от тях лекарска помощ.

"В повечето случаи тези съдебни решения се издават в полза на лечебните заведения", коментира пред TrafficNews адвокат Мария Шаркова.

В някои от случаите обаче от Здравната каса могат и да не възстановят разходите, въпреки че съдът е постановил. Причината за това е, че НЗОК е защитена от процесуалните закони. Това означава, че болниците не могат да си вземат изпълнителни листове и да заведат изпълнително дело, с което принудително да си вземат дължимата сума.

"ЕСПЧ се произнесе по този въпрос и смята, че макар да има защитени органи от принудително производство, държавата трябва да предвиди механизми, с които да се попречи да се злоупотребява с това право", обясни още юристът.

Има и други начини болниците да търсят парите, които НЗОК дължи. Това може да се случи на първо място с опит за споразумение и консенсус, в който и двете страни да са удовлетворени.

Ако такова не може да бъде постигнато, тогава болниците могат да потърсят правата си по съдебен път, посочи тя.