Лекарите и медицинските сестри в карловсаката болница подават оставки заради новите правила на НЗОК. Причината за това са новите правила на Националната здравноосигурителна каса. От тази година така наречените нелимитирани дейности, които миналата година не са били включени в лимит от тази година са включени в общия бюджет на лечебните заведения.

Така на практика парите на болницата са ограничени в една рамка, в която е включена и лимитираната, и нелимитираната дейност, обясниха медиците. Нелимитираните дейности включват ражданията, грижите за новородените и хемодиализата на нуждаещите се пациенти. Освен това част от новите правила, с които трябва да се съобразят общинските болници в страната, е и ограничаването приема на болни според леглата.

Управителят на МБАЛ "Д-р Киро Попов" д-р Христо Пелев е изпратил писмо до премиера Бойко Борисов и всички ресорни институции, с което информира, че лечебното заведение е обречено на ликвидация.

Болницата в Карлово подготвя масов протест срещу НЗОК, тъй като новите изисквания и редуцирането на плащанията ще доведе до загуби на здравното заведение. Общата сума за месец януари е около 285 хиляди лева. Според персонала на болницата тези средства са крайно недостатъчни. В сумата са включени всички заплати на медиците и обслужващия персонал, разходите за лекарства, консумативи, месечни сметки за електричество и вода и средства за поддръжка. Протестиращите смятат, че всички тези фактори на практика обричат болницата на фалит.

Ето както споделиха лекарите и персоналът от болницата в Карлово във видеоматериала на ТРАФИК ТВ: