С изпълнение на военни маршове от представителния духов оркестър на Военновъздушните сили, много награди и приповдигнато настроение асеновградските артилеристи отбелязаха днес своя празник. Тържествата по повод 91 години от създаването на Четвърти артилерийски полк и 106 години от Балканската война и овладяването на Одринската крепост започнаха още вчера, като кулминацията бе днес на площад „Академик Николай Хайтов” в града. Въпреки лошото време, десетки асеновградчани бяха дошли, да са станат част от празника. Специални гости бяха секретарят по сигурност и отбрана на президента на България бригаден генерал от запаса Стефан Янев, генерал-лейтенант Димитър Илиев, зам.-началник на отбраната, генерал-лейтенант Любчо Тодоров, командващ съвместното командване на силите, бригаден генерал Николай Караиванов, началник на щаба на сухопътните войски, кметът на Асеновград д-р Емил Караиванов, народни представители, представители на Българската православна църква, кметове на общини от област Пловдив и Пазарджик, генерали и адмирали от въоръжените сили на българската армия, командири и началници на военни формирования, ветерани, артилеристи, бизнесмени.

„Винаги с вълнение се изправям пред този строй, защото съм бил част от него. Бил съм и командир на този полк и знам с каква гордост и отговорност хората в униформа, строени пред мен, се отнасят към задълженията и отговорностите си. Уважаеми колеги, напълно основателно днес можете да празнувате с високо вдигнати чела”, обърна се към строя генерал-лейтенант Димитър Илиев. Зам.-началникът на отбраната разказа, че българите винаги ще помнят този ден, който е показал на света, че когато е обединени и има ясна цел, българската армия може да научи други нации на редица новости във военното изкуство. Той посочи, че в последно време военнослужещите говорят с носталгия за отминалите дни. Говорят за предстоящата и закъсняла модернизация, както и за това, как да бъдат по-добри и по-добре да изпълняват своите задължения. „Аз искам да ви пожелая да не губите вяра и устрем. Както един командир спомена, че подвигът при Одрин е бил възможен, тъй като са стъпили на раменете на титани, искам да ви пожелая и за вас така да се говори някой ден. Подвизи се правят както във военно, така и в мирно време. Пазенето на традицията и знанията са не по-малко важни и не по-малко отговорни. Защото нашата отговорност пред народа е тогава, когато трябва да го защитим по най-добрия начин. А това няма как да стане, ако не сме готови всеки ден с всяко учение”, допълни генерал-лейтенант Илиев.

Зам.-командирът на Четвърти артилерийски полк подполковник Красимир Ташев пък заяви, че двете годишнини, отбелязвани на днешния ден, са сакрални за българската артилерия. „За някой тези годишнини са просто история от славната страница на българската армия. За нас, военните от Четвърти артилерийски полк, те задължават. Защото ние трябва да следваме начертания път от командирите артилеристи, като генерал Владимир Вазов, капитан Олимпий Панов, подпоручик Калин Найденов и много други като тях, включително и тук присъстващите ген. Илиев и ген. Янев. Тези командири спокойно могат да кажат: Гордейте се, български артилеристи! И ние сме дали нещо на света! Техният завет е ясен и точен като една артилерийска команда. На нас, военните от Четвърти артилерийски полк, се пада задължението да продължим традициите, за съхраним опита и постиженията на поколенията славни артилеристи. Знам, че е тежко. За този близо един век постигнатите резултати в „науката артилерия” са много големи. Но ние трябва да съхраним натрупания досега опит и да го предадем на нашите наследници. Вярвам, че ние изпълняваме нашите задължения така, както трябва – с достойнство и чест. Вярвам, че изпълняваме задачите, които са ни поставени от командването на сухопътните войски, с гордо вдигнати глави. И въпреки че нямаме ново и модерно въоръжение и техника, нашият стремеж е да постигнем най-новите тенденции в изкуството на войната. Щастлив съм, че мога да служа с военнослужещи като вас – хора, които отдават всичките си сили и енергия за повишаване на професионалните си умения”, каза подполковник Ташев.       

По време на церемонията с предметни награди за постигнати високи резултати в служебната дейност, показан професионализъм, чувство на отговорност и трудолюбие бяха наградени военнослужещи от Асеновград, Ямбол, Казанлък, Стара Загора, Карлово. Наред с мъжете под пагон, сред отличените имаше и една дама – редник първи клас Милена Симеонова от Карлово. Празникът завърши с прочитането на поздравителен адрес от президента Румен Радев и маршове на войските на площада. 

Вижте как протече празникът във ВИДЕОТО на Деница Лещева: