Певицата Ивана, кръщелникът й Иван, журналистът Илиян Велков и екип на Български червен кръст отделиха от времето си, за да зарадват 101-годишната пловдивчанка Стефка Танева. Посещението им бе част от програмата „SOS! Час внимание“ на Трафик СОТ и БЧК, насочена към самотни възрастни хора. Гостите занесоха на пенсионерката хранителни пакети, красива кошница с цветя и шоколадови бонбони, а тя ги посрещна на крака, без бастун с широка усмивка и младежка енергия.

„Лельо Стефче, не мога да повярвам, че си на 101 години. Каква е тайната, как се стига до тази възраст?”, попита Ивана, впечатлена от достолепната дама.

„С повече ходене. На младини бях планинар, обикалях из Стара планина. Сега по няколко пъти на ден изкачвам стълбите до петия етаж”, разкри домакинята.

След което разказа на гостите за живота си, сподели им за загубата на съпруга и дъщеря си. Издаде, че никога не е пушила, не е пила кафе или алкохол. Месо хапва веднъж седмично. Винаги обаче има нещо сладичко в шкафчето до леглото, тъй като захарта помага на мозъка.

„Нищо не ме боли, но самотата ми тежи. Тя е по-тежка от всяко заболяване. Затова съм благодарна на тези млади хора от БЧК, които ми се обаждат да си поговорим и ме водят на лекар, когато се налага”, обясни пенсионерката.

Като дългогодишен учител по френски език, тя бързо намери подход и към малкия Иван, с когото Ивана наскоро записа дуетна песен. Посъветва го да не пропилява детството си пред компютъра, а да играе навън с връстниците си. И му пожела някой ден да сбъдне мечтата си и да стане световноизвестен изпълнител.

„Тази среща ще остане в съзнанието ми. Вместо аз да окуража леля Стефка, тя ми вдъхна надежда и ме зареди. Прекрасен човек”, сподели развълнувана Ивана. Според впечатленията на певицата, която от години участва в подобни кампании, пенсионерите не искат нищо друго освен внимание. А за нея е удоволствие да ги изслуша и зарадва. На изпроводяк двете с домакинята си обещаха, щом времето се стопли, заедно да се разходят до Альоша.

„Този час внимание е изключително важен на възрастния човек – да види млади хора, да разкаже своя живот”, посочи Таня Георгиева, председател на БЧК – Пловдив.

"Нека всеки да отдели своя час внимание към някой възрастен съсед или познат, който живее сам. Тогава ще разберете, че те не се нуждаят от друго, а от внимание", споделя от своя страна журналистът Илиян Велков.

От БЧК-Пловдив призовават всеки, който желае, да се включи в доброволни екипи на хуманитарната организация.

Още от гостуването - вижте във видеорепортажа на TrafficNews.bg: