Жители на Столипиново и представители на неправителствени организации тръгнаха към София на протест, който започна пред сградата на Министерския съвет.

Повод за недоволството е изказването на вицепремиера във Войводиново, че „циганите много изнагляха”. Именно това провокира организирането и на протеста пред сградата на Министерския съвет днес.

„Ние, като граждани на най-големия ромски квартал ще призовем за неговата оставка. Ще има представители на Столипиново на протеста”, заяви пред наш екип Асен Карагьозов от неправителствената организация „Рома”. Той добави, че организацията се е заела с изселените семейства от Войводиново. Те ще съдействат с жалбите, относно премахване на къщите в селото.

„Много семейства са с деца са настанили тук, в квартала, има такива в Оризово, в Стара Загора и  Хасково”, допълва Карагьозов.

„Проблемът е чисто битов, но някои хора го направиха етнически. Ситуацията можеше да се случи навсякъде в България. Ромите от Столипиново, не сме съгласни с изявлението на г-н министъра, който е и вицепремиер, а именно, че сме „нагли”. Слава Богу, тук в квартала няма напрежение, защото тук живеят над 50 хиляди души и последиците могат да са непредвидими. Живеем в правова държава, има закон. Ако момчетата са виновни, ще си понесат наказанията. Не одобряваме, насред зима да се бутат къщи на хора, които имат по две-три деца”, коментира  Карагьозов.

В момента роми с плакати са обсадили Министерския съвет. Участниците носят грамотно написани плакати, в които обвиняват вицепремиера в расизъм и нацизъм.

 "И ние сме хора, и ние имаме права, а той ни нарича нагли цигани заради някакво сбиване", заявиха роми пред репортера на TrafficNews.bg.

Какво още казаха ромските лидери вижте във ВИДЕОТО:

Роми с плакати обсадиха Министерски съвет, искат Каракачанов да си ходиВнасят петиция с искане за оставката му, насаждал етническа омраза

Какво още казаха ромските лидери вижте във ВИДЕОТО:

 

Заплашват с масов ромски протест, ако Каракачанов не си подаде оставкатаДнес в София роми ще протестират заради нанесена „обида“ от вицепремиера