Най-големият търг, организиран в новата история на Пловдив, ще бъде пуснат от Общината за два от най-апетитните терена под тепетата. Общинският съвет трябва да даде зелена светлина за продажбата на дава терена от обща площ от 21 декара, като цената се очаква да надмине 21 млн. лева

Както TrafficNews.bg.  писа още през месец март, общинарите гласуваха промените, с които изчистиха пътя към продажбата на терените в ЖК „Отдих и култура”. Въпреки че тогава общинарите разделиха по-големия парцел на 8 УПИ-та, търгът за имота е пуснат за целия парцел от 16 декара. Той е с лице към бул. „Копривщица” и бил. „Свобода”, а в момента там е огромна поляна, на която често гостуват циркове и увеселителни паркове. 

Пазарната оценка, на която е оценен имотът е 16 195 000 лева, а данъчната оценка е 685 681 лева. Въпреки че в решението не е записано на колко ще бъда началната тръжна цена, се очаква тя да бъде гласувана от общинарите, с близка до пазарната.

Във всеки от разделените парцели  ще може да се направи свободно жилищно застрояване до 18 метра височина. Плътността на застрояване  е 80 %, а  общото озеленяване минимум 40 %. Записано е, че трябва да се осигури 100 % паркиране в границите на УПИ-тата.

Другият парцел се намира непосредствено до големия. Той е на площ от близо 5 дка, като върху него в момента има няколко постройки. Там  оценката на имота е 4,7 млн. лева, а данъчната 211 000 лева.

В Община Пловдив вече е постъпило и инвестиционно намерение от фирмата „Младост Алфа” за големия парцел.  Компанията стана известна покрай придобиването, а след това продажбата на имота на Форума от северната страна на Централна поща.

Това са последните два общински парцела в карето между булевардите „Копривщица”, „Свобода”, „Перущица” и „Пещерско шосе”. В новия квартал вече се построиха два комплекса,а в момента се строят още два. На територията му има още офис сгради, търговски центрове и хипермаркети. Цените на апартаментите в новите комплекси край Гребната база са едни от най-скъпите в целия град. Квадратът там се търгува между 800 и 1300 евро.  Поради това се очаква големите строителни компании да влязат в жестока битка за имотите.

Подготвят 16 дка край Братската могила за жилищно строителство, фирмите вече се облизват СНИМКИНай-малко осем жилищни комплекса ще изникнат върху апетитните терени в ЖК „Отдих и култура”