През следващата седмица започва работа по обявяване на процедурата за инженеринга на Модър – Царевец, това съобщи на пресконференция днес в Коматево кметът на Пловдив Иван Тотев. Той коментира, че днес е инициирал създаването на работна група, която да извърши процедура по оценка на приблизителната стойност на проекта.  

Обхватът на проекта е от ул. Хаджи Димитър" до излизането ѝ на бул. "Александър Стамболийски" или около километър разстояние.

Първата стъпка за пускане на инженеринга на Модър-Царевец ще бъде направена до края на седмицата. Става дума за изготвяне на доклад за прогнозната стойност на Модър-Царевец на база идейния проект. По думите на кмета стана ясно, че след като проектът е бил значително облекчен от отпадналите към този момент големи инфраструктурни реконструкции, предишната ориентировъчна стойност от 15 милиона ще бъде намалена на под 10 милиона. Финансирането пък ще бъде изцяло общинско. 

Стартирала е и процедурата на отчуждаване на последните три имота, попадащи в периметъра на проекта. Градоначалникът предположи, че изчислените обезщетенията няма да удовлетворят собствениците и оценката ще бъда обжалвана.

„Най-вероятно ще се стигне до покачване на цената на отчуждените части на имотите, но делата са бързи и се очаква обжалването да завърши до два месеца”, заяви Тотев.

По думите на кмета стана ясно още, че до края на годината се очаква да бъде сключен договор за инженеринга на Модър-Царевец.  Ако такива предположения се окажат правдиви, изпълненията на проекта трябва да започнат в началото на 2019 година.

Кметът: С парите от имотите край Братската може да се построи Модър-ЦаревецОще на следващата сесия двата терена, оценени на 21 млн. лева, могат да излязат на търг

Колите по новата връзка ще се спускат на 24 метра под земята, като постъпите към подлеза ще започват още от „Колхида" и бул. „Хаджи Димитър”.  Улица „Царевец” по цялото й продължение до УМБАЛ „Св. Георги” също ще бъде включена в проекта. Очаква се там паветата да бъдат изкарани и да се направи асфалтов път в сегашния й габарит.

Вижте какво още каза кметът Иван Тотев: