Таксиметровият бос Йордан Йорданов е първият голям български превозвач, който ще влезе в затвора за укриване на данъци. Въпреки че от години целият таксиметров бранш работи на ръба или извън закона, досега няма случай някой от виновниците да е наказан. Или поне нямаше до 26 януари, когато Пловдивския окръжен съд постанови присъда от 4 години затвор за собственикът на двете пловдивски таксиметрови компании „Вивант груп“ и „Желон“. Той е укрил данъци в размер на 1 230 204 лева. Окръжна прокуратура внесе обвинителния акт срещу предприемача по-малко от година след ареста му.

Процесът срещу Йорданов е бил проведен по съкратената процедура и присъдата от 6 години автоматично се намалява с 1/3. По делото трябваше да бъдат разпитани 527 свидетели, но след като обвиняемият е признал вината си, разпитите са отпаднали.

В продължение на 4 години Йорданов управлявал две дружества, предлагащи таксиметрови услуги, въпреки че в досието си има цели 9 присъди. За него са работили близо 500 таксиметрови шофьори.

Всеки от тях е плащал между 50 и 70 лева на таксиметровия бос, за да работят с неговите фирми, но Йорданов не е подавал годишни данъчни декларации, не е регистрирал дружествата по ДДС, не плащал корпоративен данък. А годишните приходи на дружествата са варирали между 3 и 6 милиона лева през различните години.

През март 2015 година, след няколко ревизии, когато Йорданов разбрал че примката около него се затяга, той прехвърлил дружествата на брата на жената, с която живеел на съпружески начала. Мъжът обаче бил с тежко психическо заболяване и изобщо не знаел за какво използват подписа му.

През април Йорданов бе арестуван и срещу него започна следствено дело, което приключи в рамките на половин година и той вече е с присъда. Тя може да бъде обжалвана на Апелативна инстанция.

Разследването срещу Йорданов бе част от мащабна проверка на Икономическа полиция във връзка с укриване на данъци, огромни данъчни задължения и изготвяне на фалшиви документи. В бранша вече е установена практика всяка година собственик да регистрира нова фирма, като по този начин дружеството избягва регистрация по ДДС. Или да се регистрира, а след това да се дерегистрира.

Според местни превозвачи част от фирмите в града работят извън закона и това тотално изкривява пазарната среда.

В края на 2015 година Окръжна прокуратура изнесе шокиращи данни за състоянието на пазара на таксиметрови услуги в града. Собствениците на 600 от общо 1700  таксиметрови автомобила в Пловдив не са платили нито лев данък към държавата. Това е заключението на мащабната проверка започната през март 2015 съвместно от Окръжна прокуратура – Пловдив, НАП – Пловдив и отдел Икономическа полиция при ОД на МВР – Пловдив. Анализът е извършен от екип от шестима прокурори и обхваща  цялостната дейност на превозвачите, извършващи таксиметрова дейност на територията на Пловдив.

Констатирано е, че до 2007 г., до който момент за извършване на таксиметрова дейност е бил заплащан патент, фискалните приходи от дейността на територията на гр. Пловдив са възлизали на около 750 000 лева годишно. След тази дата и към момента приходите от данък печалба на дружества, притежаващи лиценз за извършване на таксиметрови превози, не надвишават 60 000 лева годишно за територията на Пловдив, като през 2014 г. са били платени едва 26 000 лева корпоративен данък. 

Бе установено също така, че по-голямата част от регистрираните от таксиметрови компании в ДАИ фискални устройства не са регистрирани в НАП и липсва съответна комуникация по този въпрос между двете институции, както и че към момента не са налице ефективни механизми за отнемане на лицензи за извършване на таксиметрова дейност при констатиране на нарушения.

В момента разследвания се водят срещу таксиметровите превозвачи Ерол Ешрефов и Иван Търпов. Двамата са задържани за укриване на данъци.  "Таксиметрова компания Пловдив” е имала закупени касови апарати, които са били регистрирани в ДАИ, но не са били свързани с НАП.

Дело за укриване на данъци има и срещу друг крупен таксиметров превозвач – Мариян Киров . Срещу него и Стоян Чобанов са повдигнати обвинения по чл.255 ал.3 от НК.  Прокуратурата обвинява Киров, че като пълномощник на фирма" Корект транс 1" ЕООД е избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери- 23 387, 84 лв., представляващи  ДДС, като при при водене на счетоводството е съставил и използвал документи с невярно съдържание-отчетни регистри-дневници за продажби на „Корект транс 1" ЕООД –Пловдив. В тях не са отразени издадените от него фискални бонове при извършена таксиметрова дейно и е подал неверни писмени декларации. В четвъртък делото бе отложено, тъй като една от възложените експертизи не била предявена в законно обявения срок.

TNS.bg