Проектът на сградата, която ще пази безценните антични мозайки на Епископската базилика в Пловдив, вече е съгласуван с  Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) и в рамките на 14 месеца пространството около католическия храм „Свети Людовик“ ще бъде тотално преобразено.

Над 2 000 кв. м. мозайки ще бъдат експонирани под защитната конструкция с разгърната застроена площ от 4 500 кв. м. Проектът за цялостна промяна на зоната ще бъде реализиран на два етапа. Първият ще бъде фокусиран върху площадното пространство, където се предвижда зелена зона, места за почивка, 49 паркоместа за автомобили  и два за туристически автобуси, съобщава PlovdivTime.bg

Ще има и детска площадка, велоалеи и информационен център с кафене. Специален асансьор ще сваля туристите до нивото на археологията. Контурът на сградата ще повтори този на късноантичната базилика, но няма да се издига толкова високо, за да не скрива красивата католическа църква.

В бъдещата сграда ще се влиза през оригиналния вход на базиликата. Посетителите ще се движат над и около мозайките, за да бъдат съхранени ценните артефакти. В зданието ще има няколко експозиционни площи, конферентна зала, ателие за реставратори, магазин за сувенири и обслужващи помещения.

Предвиден е и детски кът. Любопитно решение е да бъде изградена панорамна тераса с място за наблюдение. Там ще бъде поставен и макет на античния Филипопол. Конструкцията, която ще съхрани културното богатство, ще бъде, лека, сглобяема и изпълнена от метал. Всички фасади ще бъдат от дифузно стъкло, което ще позволи светлината да прониква равномерно без отблясъци.

В новия културен обект се предвиждат и редица забавления.  Очила с виртуална реалност ще показват как е изглеждала сградата преди 15 столетия. Ще има и малки зали за прожекции, където ще се въртят филми за хилядолетната история на Пловдив, съобщи археологът от фондация „Америка за България“ Николай Трайков.

Колежката му арх. Пламена Андонова допълни, че външните пространства ще бъдат изпълнение хармонично от дърво, естествен камък и водни атракции. Проектът е на обща стойност над 16 млн. лв. От тях 8,2 млн. лв. са дарение от „Америка за България“, а останалите са предоставени от общината. Общинските пари ще бъдат разпределени за преобразяването на площада, археологически разкопки и откупуване на имоти в зоната.